Pred nami je jubilejni 10. Teden možganov

SiNAPSA je slovensko društvo za nevroznanost, ki bo od 11. do 17. marca pripravilo okroglo 10. izvedbo Tedna možganov. V Ljubljani in drugih slovenskih mestih bo tokrat potekal pod geslom “Na sledi razvoju”.

V ospredju 10. Tedna možganov bodo ob vprašanjih na to, kdaj se naši možgani najbolj razvijajo in ali so se sposobni razvijati tudi v poznejših življenjskih obdobjih, prisotne tudi teme, ki zadevajo razvoj nevronov in sinaps v naših možganih, kakšno vlogo pri tem igrajo hormoni ter kakšen vpliv ima na vse to okolje.

V Ljubljani bodo možgane “kravžljali” predvsem na podlagi predavanj posameznih strokovnjakov, z različnimi okroglimi mizami, delavnicami za otroke in filmskimi predstavami.

Možgane bodo najbolj intezivno razvijali v Ljubljani, aktivnosti pa bodo na voljo tudi v drugih slovenskih mestih. (foto: investarter.blogspot.com)
Možgane bodo najbolj intenzivno razvijali v Ljubljani, aktivnosti pa bodo na voljo tudi v drugih slovenskih mestih. (foto: investarter.blogspot.com)

Dogodke bodo vodili priznani strokovnjaki s področja naravoslovnih in družboslovnih ved, kot so Grega Repovš z Oddelka za psihologijo, raziskovalec na Inštitutu Jožefa Štefana Matjaž Gams, filozof in fizik Sašo Dolenc, filozofinja in sociologinja z Inštituta za kriminologijo Renata Salecl in strokovni direktor Nevrološke klinike v Ljubljani David B. Vodušek.

Vodja organizacijske ekipe Tedna možganov Simon Brezovar, je ob tem poudaril: “Letošnji 10. teden možganov bo ponovno razkril pomembna spoznanja na področju nevroznanosti in ponudil vpogled v delovanje naših možganov z različnih znanstvenih disciplin. Ponosni smo, da se nam bodo tokrat na dogodkih pridružili izjemni strokovnjaki, ki bodo spregovorili o razvoju nevroznanosti in vplivu njenih spoznanj na človeka in družbeno okolje, v katerem živimo.”

Poleg predavanj in filmskih predstav bo po zaslugi drugih dejavnosti pestro tudi v Mariboru, Celju, Kopru, Novem Mestu, Novi Gorici, Velenju, Grosupljem, Murski Soboti in na Lukovici.

Podrobnosti o programu najdete TUKAJ.

Uroš Kotnik

Leave a Reply