Predsednik republike Prevcu izročil zlati red za zasluge

Slovesnki predsednik Borut Pahor je na slovesnosti v Predsedniški palači podelil državno odlikovanje, zlati red za zasluge, našemu skakalnemu ponosu Petru Prevcu za izjemne športne dosežke, prispevek k uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih mladim.

“Ob prejemu odlikovanja čutim, da sem ga prejel zelo zgodaj, ker računam na visoko starost, bom moral še dolgo opravičevati to čast. Veliko ljudi mi je pomagalo na poti do teh uspehov, ne gre prezreti predvsem prostovoljcev v klubu in staršev, preden sem pred sedmimi leti prišel v člansko reprezentanco,” je v zahvali med drugim skromno dejal Peter Prevc.

“Slovenski junak, veliki zmagovalec, planiški orel. Te besede so danes v Sloveniji sinonim za Petra Prevca, 23-letnega skakalca iz Selške doline, ki je celotno zimsko sezono več kot navduševal Slovence s svojimi rekordnimi smučarskimi poleti na svetovnih velikankah. Je edini skakalec v zgodovini smučarskih skokov, ki je v eni sezoni osvojil veliki kristalni globus, zmagal na novoletni turneji in v razvrstitvi poletov ter postal svetovni prvak v poletih. Svoje zmage je okronal z vsemi štirimi najprestižnejšimi lovorikami skakalnega športa in postavil več rekordov, med drugim po skupnem številu osvojenih točk, skupnem številu stopničk in skupni dolžini skokov. V enem letu je preskočil neverjetnih 23,26 km,” pa je v obrazložitvi odlikovanja zapisal predsednik Borut Pahor.

Slednji je prav tako podelil srebrni red za zasluge slovenskemu gradbenemu inženirju, enemu največjih konstruktorjev skakalnic in letalnic na svetu Janezu Gorišku za inženirski in tehnični prispevek k razvoju smučarskih skokov in poletov.

Nenazadnje pa je red za zasluge podelil še ekipi trenerjev smučarskih skakalcev za prispevek k vrhunskim dosežkom reprezentance A v smučarskih skokih; nagrado so prejeli glavni trener reprezentance Goran Janus, njegova pomočnika Jani Grilc in Nejc Frank ter kondicijski trener Matjaž Polak.

pp

Uroš Kotnik
Foto: twitter.com

Leave a Reply