Predstavitev slovenske pobude za Svetovni dan čebel v Južni Koreji

Čebelarska zveza Slovenije se bo udeležila svetovnega čebelarskega kongresa Apimondia 2015 v Južni Koreji, kjer bo predstavila pobudo o razglasitvi 20. maja za Svetovi dan čebel.
Čebelarstvo je pomembna kmetijska panoga, čebela pa je ena izmed najbolj pomembnih opraševalk, zato si v kmetijstvu zasluži posebno mesto. Tega se na Čebelarski zvezi Slovenije še posebej zavedamo, zato smo podali pobudo, da se 20. maj, to je rojstni dan našega velikega čebelarja Antona Janše, razglasi za Svetovni dan čebel.

nasa cebelaTudi na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano se pomena čebele zavedajo, zato so predlog že v lanskem letu močno podprli. V letošnjem letu je predlog podprla tudi Vlada RS in ob tem sprejela terminski načrt aktivnosti, ki se izvajajo času do sprejetja predloga v Združenih narodih, ki bo predvidoma v letu 2016. V tem času je bilo s pridobivanjem podpor opravljenega veliko dela. Tako so enotno podporo predlogu med drugim že podali EU kmetijski ministri, Evropska komisija ter mnoge delegacije in funkcionarji, ki jih je sprejel minister MKGP mag. Dejan Židan. Pobudo je podprl tudi generalni direktor FAO organizacije, brazilec Jose Graziano da Silva, ki se zaveda pomena čebel in ostalih opraševalcev. Predsednik Vlade RS Miro Cerar je pobudo predstavil tudi državnemu tajniku Svetega sedeža kardinalu Parolinu, ki se je odzval z zanimanjem in naklonjenostjo.
V tem kontekstu je Čebelarska zveza Slovenije zadolžena za pridobitev čim širše podpore čebelarskih organizacij. S tem v zvezi smo poleg nekaterih posameznih nacionalnih čebelarskih organizacij pridobili že podporo APISLAVIE ter Balkanske čebelarske zveze, ki združuje nacionalne čebelarske zveze z območja jugovzhodne Evrope.
V naslednjem tednu bo v Južni Koreji v mestu Daejeon, od 15. do 20. septembra potekal že 44. Svetovni čebelarski kongres Apimondia 2015, ki poteka pod okriljem največje mednarodne čebelarske organizacije APIMONDIA. Kongresa se bodo udeležili predstavniki ČZS, s predsednikom g. Boštjanom Nočem na čelu. V okviru Generalne skupščine Apimondija bo potekala razprava o pobudi za razglasitev Svetovnega dne čebel, kjer upamo, da bodo delegati pobudo podprli. V strokovnem delu kongresa bodo predstavniki ČZS predstavili tudi svoje strokovno delo.
Verjamemo, da bomo s predstavitvijo pobude v Južni Koreji uspešni in da bo tudi največja čebelarska organizacija na svetu Apimondia pobudo močno podprla.

Leave a Reply