Prek Kickstarterja na Luno

Skupina britanskih znanstvenikov se je odločila, da bo na platformi za množično financiranje Kickstarter poskusila zbrati rekorden znesek – za vesoljsko odpravo na Luno.

Ekipa raziskovalcev je po poročanju britanskega Telegrapha prepričana, da jim lahko v desetih letih uspe zbrati dobre 4,4 milijarde evrov za načrt, izdelavo in izstrelitev plovila, ki na Luni ne bo le pristalo, temveč tudi zavrtalo globoko v njeno površino in začelo zbirati vzorce, s katerimi bi znanstvenikom pripomogli pri raziskovanju evolucije našega sončnega sistem.

“Vlade čedalje težje financirajo raziskovanje vesolja, s katerim se prizadeva samo povečevati človeško znanje in razumevanja, in ne le pridobivati komercialne dobičke. Lunarna misija ena bo velika pridobitev za razumevanje izvora našega planeta in Lune in bo navdihnila generacijo, da se nauči več o vesolju, znanosti in inženirstvu. Prav tako kakor je mojo generacijo navdihnil pristanek Apolla na Luni,” je o ambicioznem projektu spregovoril njegov stvaritelj David Iron, nekdanji inženir britanske kraljeve mornarice in veteran 150 tehnoloških in vesoljskih projektov.

S poletom na Luno prav tako želijo zakopati časovno kapsulo, ki bi vsebovala podrobnosti in DNK vseh denarnih darovalcev ter arhiv zemeljske zgodovine in nenazadnje preveriti možnosti za bivanje na Luninem južnem tečaju.

Lunarna odprava ena, kakor se uradno imenuje projekt, že ima podporo nekaterih uglednih astronomov in astrofizikov iz celotne Velike Britanije, vse bolj pa na svojo stran pridobiva tudi politični štab.

Če bo šlo vse po načrtih, bo ekipa leta 2018 začela načrtovati vesoljsko plovilo, ki naj bi do leta 2021 bilo končano. Naslednji dve leti se bo predvidoma izvajalo njegovo testiranje, leta 2024 pa naj bi tudi prišlo do izstrelitve.

luna

Uroš Kotnik
Foto: shutterstock.com

Leave a Reply