Premaz, ki preprečuje prijemanje hrane na embalažo

Koliko truda je potrebnega, da spravite še zadnje ostanke zobne paste iz tube in na svojo ščetko? Zavržete embalažo s slabo vestjo, saj se vam zdi, da je notri še veliko izdelka, ki ga niste uspeli porabiti?

Prikaz uporabe premaza v embalaži kreme za roke. Foto: posnetek iz videa na spletni strani liquiglide.com
Prikaz uporabe premaza v embalaži kreme za roke. Foto: posnetek iz videa na spletni strani liquiglide.com

Tekoči proizvodi, kot so majoneza, lepila in zobne paste, se prilepijo na svojo embalažo, kar pomeni, da po uporabi zavržemo dobršen odstotek izdelka, saj ga enostavno ne moremo spraviti iz embalaže. Spremembe na tem področju ponuja podjetje LiquiGlide s posebnim premazom, ki omogoča, da izdelek enostavno zdrsne na plano.

LiquiGlide je podjetje, ki ima svoje prostore v Cambridgeu, v ameriški zvezni državi Massachusetts. Ustanovil ga je Kripa K. Varanasi, profesor na M. I. T., direktor pa je njegov študent, J. David Smith.

Premaz, ki sta ga ustvarila Varanasi in Smith, je pravzaprav tekočina, ki se veže na stene embalaže, vendar se nanjo nič ne prime. Zato izdelki, kot je na primer majoneza, ki seveda zahteva užitno verzijo premaza, zdrsnejo iz kozarca, ne da bi ga bilo potrebno tresti ali tapkati.

LiquiGlide, kot poroča IFL Science, sodeluje tudi s podjetjem Elmer’s Product Inc., ki izdeluje lepila, tehnologija pa je uporabna še na mnogih drugih področjih, kot je na primer kozmetika.

Martina Drobne

Leave a Reply