Prepoznavanje potencialov mladih raziskovalcev je naložba za prihodnost

Danes so v Krki mladim raziskovalcem podelili Krkine nagrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela. Na letošnji razpis, že 46. po vrsti, se je prijavilo 120 mladih raziskovalk in raziskovalcev. Med prijavljenimi nalogami je bilo mnogo odličnih del. Najboljših 30 mladih raziskovalcev so nagradili in podelili še 5 nagrad za posebne dosežke.

46_krkine_nagrade_14_okt_16-1
Prejemniki Krkinih nagrad za posebne dosežke: dr. Daniela Milosheska, dr. Aleksandar Aleksovski, dr. Sara Seršen, dr. Luka Šenica, dr. Renata Režonja Kukec.

Znanost in tehnologije se spreminjajo z izjemno hitrostjo. V Krki se tega dobro zavedajo, zato s Skladom Krkinih nagrad že od leta 1971 mlade usmerjajo k ustvarjalnosti in k odličnosti v raziskovalnem delu in tako tlakujejo pot novim spoznanjem, ki bodo prispevala k novim izdelkom prihajajočih generacij. Temeljno vodilo nagrad je popularizacija raziskovalnega dela med študenti in dijaki ter mentorji na izobraževalnih inštitucijah.

Predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič in dr. Aleš Rotar, član Krkine uprave, direktor področja Razvoja in proizvodnje zdravil ter predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad, sta jih na slovesnosti izročila 30 mladim raziskovalcem, med njimi jih je 5 prejelo nagrade za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela. Med nagrajenci je 15 doktorjev znanosti.

46_krkine_nagrade_14_okt_16-4
Skupinska fotografija vseh prejemnikov 46. Krkinih nagrad za do- in podiplomska raziskovalna dela.

Projekt, ki se je v širšem slovenskem prostoru uveljavil kot prvi te vrste, organizirajo že 46 let, kar kaže na tradicijo in tudi na njihovo prepoznavnost med mladimi raziskovalci in njihovimi mentorji. Krkine nagrade že 26 let spremljajo znanstveni simpoziji, na katerih so o svojem delu predavali številni mednarodno priznani raziskovalci. V zadnjih letih pa se predstavljajo prejemniki Krkine nagrade za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela, saj je namen teh simpozijev prikazati rezultate mladih raziskovalcev njihovim vrstnikom in kolegom ter strokovni javnosti.

Leave a Reply