Preprečite zastrupitve s hrano in prebavne težave

Ste vedeli, da večina zastrupitev s hrano izvira iz domačega okolja? Za tovrstne težave torej ni vselej kriva eksotična hrana iz oddaljenih krajev, ampak slabe higienske navade ljudi, uživanje surovega sadja in zelenjave ali slabo toplotno obdelanega mesa, zlasti perutnine, morske hrane in nepasteriziranega mleka.

Varnost živil je sorazmerna z zadostno termično obdelavo, da se uničijo vsi patogeni mikroorganizmi in / ali njihovi toksini. V primeru, da hrane ne skuhamo oz. spečemo dovolj, lahko pride do neprijetne zastrupitve ali prebavnih težav. Tveganje za slabo počutje, bruhanje in drisko povečajo tudi nepravilno shranjena živila.

safe
Sadje in zelenjavo vedno dobro namočite, zdrgnite in sperite s tekočo vodo.

 Da bi preprečili tovrstne neprijetnosti in poskrbeli za svoje zdravje, je dobro poznati nekaj priporočil:

– živila shranjujte v hladilniku pri temperaturi 5°C

– uporabljajte konzervanse, npr. sol in sladkor, ali pa uživajte sveže pripravljeno hrano

– po vsakem “koraku” pripravljanja jedi (še posebej surovo meso!) si umijte roke

– nikoli ne uporabljate iste rezalne deske in pribora za surovo in pečeno oz. kuhano meso

–  po uporabi vedno dobro očistite vse kuhinjske pripomočke za pripravo hrane

– sadje in zelenjavo pred zaužitjem vedno dobro namočite, zdrgnite in temeljito operite pod tekočo vodo

– meso in mesne izdelke kuhajte oz. pecite najmanj pri 70°C

– kuhane oz. pečene hrane nikoli ne puščajte na sobni temperaturi več kot eno uro

– ostanke hrane ne pogrevajte več kot enkrat

– odtajana živila nikoli znova ne zamrzujte 

umivajte si roke dovolj pogosto ( še posebej pred in po jedi!)

Barbara Oswald
Foto: virtualmedicalcentre.com, enjoyyoursafemeal.com

Leave a Reply