Prešernove poezije odmevale tudi po Parizu

Na prireditvi v francoski prestolnici, ki ga je organiziralo društvo Slovencev v Parizu, se je zbralo več sto ljudi, med njimi tudi nekaj radovednih Francozov.

Društvo je omenjeni nedeljski dogodek organiziralo v sodelovanju s trojno navezo – slovenskim veleposlaništvom, Hišo slovenske poezije v Franciji in s Slovensko katoliško misijo Châtillon.

Vse zbrane je s toplimi besedami nagovorila slovenska veleposlanica v Parizu Veronika Stabej, med bolj pomembnimi udeleženci pa je bil tudi Andrej Rant, slovenski veleposlanik pri OECD-ju.

Sam potek prireditve so otvorili otroci, ki so zapeli in prebrali nekaj slovenskih pesmi, nato pa so se v program vključili tudi odrasli z mislimi in občutji v francoski ter slovenski pesniški besedi pod skupnim geslom “Naši utrinki in naše besede”.

Društvu slovencev v Parizu je v sodelovanju z ostalimi organizaciji uspelo širiti besedo in spomin na Prešerna tudi v Franciji.
Društvu Slovencev v Parizu je v sodelovanju z ostalimi organizaciji ponovno uspelo širiti dobro besedo in lep spomin na Prešerna tudi v Franciji.

Slavnostni govor prireditve je pripadel teologu in filozofu Edvardu Kovaču, ki je spregovoril o dveh velikanih slovenstva, Francetu Prešernu in Antonu Martinu Slomšku. “To sta bili dve različni osebnosti, kateri je družilo domoljubje in svetovljanstvo, antično in biblično izročilo, predvsem pa ljubezen do slovenske besede in vera, da je z njo mogoče izraziti največje globine človeškega srca,” je zrecitiral Kovač.

Po končanem programu je svoje zadovoljstvo nad uspehom izvedbe izrazila tudi organizatorka prireditve in predsednica društva Ana Stegu Vičič, ki je s ponosom povedala, da je popoldne v Parizu vsekakor bilo slovensko obarvano, v vseh pomenih besede.

Uroš Kotnik
Foto: champagnemacarons.blogspot.com, arhiv

Leave a Reply