Pridobivanje elektrike s toplo in mrzlo vodo

Podjetje Panasonic je predstavilo inovacijo, ki na izviren način skrbi, da ne boste ostali brez elektrike. Razvili so namreč toplotni izmenjevalec za ekološko pridobivanje električne energije s pomočjo vode, ki lahko ustvari okrog 10 vatov energije, kar zadošča za delovanje manjših električni aparatov.

Dobra novica predvsem za ljubitelje čistega in neokrnjenega okolja tokrat prihaja iz podjetja Panasonic, kateremu je uspelo razviti toplotni izmenjevalec za ekološko pridobivanje električne energije s pomočjo vode.

Sestavljajo ga štiri 10-centimetrske termoelektrične cevi, ki ob izmenjavanju vroče in mrzle vode proizvajajo električno energijo. Prototip tako potrebuje vodo temperature 10 in 90 stopinj Celzija, kar zadostuje za proizvod desetih vatov električne energije. Že res, da proizvedena količina zadostuje zgolj za napajanje manjših električnih napravic, a pomembna je pot.

Tako bodo, preden bo toplotni izmenjevalec za ekološko pridobivanje električne energije stopil v prodajo, inženirji seveda poskušali izboljšati izkoristek. Če bo šlo vse po sreči, bo ta za komercialno uporabo nared do leta 2018.

Uroš Kotnik
Foto: abovetopsecret.com

Leave a Reply