Privarčujte pri ogrevanju

V stanovanjskih hišah predstavlja ogrevanje več kot 70% rabe energije, kar je precej velik strošek za eno gospodinjstvo. Vendar lahko s pravilnim in varčnim ogrevanjem račun zmanjšate tudi do 60%. Preberite kako!

Preden se sploh prične kurilna sezona, odzračite radiatorje in tako poskrbite za njihovo optimalno delovanje. Kadar ogrevate le z zgornjim delom radiatorja, medtem ko je spodnji del radiatorja hladen, sistem ne deluje pravilno in tako trošite denar.

Najprej poskrbite, da se oblečete letnemu času primerno (to pomeni da ne hodimo pozimi po stanovanju v kratkih hlačah in kratki majici) in šele nato segrejte prostor.  Dobro je vedeti, da vas vsaka stopinja, ki presega 20°C stane dodatnih 6%. V praksi to pomeni, da boste pri 2000 l kurilnega olja, potrošenega na sezono, porabili za vsako dodatno stopinjo  120€. Svetujemo vgradnjo regulatorjev ogrevanja.

Naj omenimo, da so nova okna in vrata dobra naložba za prihranek pri ogrevanju. Zakaj?  Stara okna ne tesnijo več tako dobro, zato uhaja velik delež toplote ven, kar je pravzaprav denar, ki ga dobesedno mečete skozi okno. Zato raje, če vam ne znese menjati oken, le-te zatesnite z gumijastimi tesnilnimi trakovi. Obstajajo pa tudi toplotno izolativne folije za steklo, s katerimi preprečite tudi do 10% izgube toplote skozi okna.

801window
Nova okna so dobra naložba.

Prav tako je pomembno, da perila ne sušite na radiatorjih, saj se v prostoru nabira vlaga, predvsem pa s tem zmanjšate moč ogrevanja najmanj za 10%.

Če imate stanovanje v stari stanovanjski zgradbi, si priskrbite delilnike stroškov ogrevanja. Tako boste lahko varčevali s toplotno energijo neodvisno od soseda. Pogoj pa je, da se glede na Pravilnik o delitvi stroškov ogrevanja v večstanovanjskih objektih mora za to možnost odločiti več kot polovica stanovanj. Na ta način lahko posamezna stanovanjska stavba privarčuje od 20 do 30 odstotkov energije.

Barbara Oswald
Foto: bonnie0715.blogspot.com, homeisbest.com

Leave a Reply