Projekt ArtDownUp: Umetniki z downovim sindromom

23 mladih in odraslih oseb z downovim sindromom izdelalo več keramičnih miniatur ter poslikalo 23 platen.Downov sindrom je kromosomska motnja, ki jo povzroči dodaten 21. kromosom. Pri bolnikih gre običajno za motnje v duševnem razvoju, ni pa nujno – v nekaterih primerih so lahko namreč celo (nadpovprečno) inteligentni.

V konkretnem primeru je šlo za domiseln projekt ArtDownUp, ki so ga organizirali Center za korekcijo sluha in govora Portorož, Obalne galerije Piran, Pomorski muzej Piran in Planet 47 pod strokovnim vodstvom Marjana Strleta, ravnatelja Centra za korekcijo sluha in govora.

Likovno delavnico, kjer se je slikalo na platno, je v Mestni galeriji Piran vodil Gani Llaloshi, keramično pa v Galeriji Herman Pečarič Apolonija Krejačič. Dela so zdaj razstavili v pritličju Gledališča Koper, kjer bodo na ogled mesec dni.

Glavni cilj uspešno izvedenega projekta je, da so se ljudje s posebnimi potrebami lahko pobliže seznanili z nekaterimi področji ustvarjanja. Tako so dobili priložnost za nova iskanja in dokazovanja, možnost za preizkus svojih ustvarjalnih sposobnosti.

ArtDownUp je hkrati tudi spremljevalni dogodek dobrodelnega koncerta, ki ga prav na svetovni dan oseb z downovim sindromom, 21. marec, organizirajo v koprski Bonifiki. Dogodek, na katerem bo kar 30 mladih z downovim sindromom in vrsta znanih glasbenikov ter skupin, s pomočjo Centra za DS Planet 47 organizira Regionalni RTV center Koper.

downUroš Kotnik
Foto: pamfblog.org

Leave a Reply