Projekt Calypso: Dijaki gimnazije Vič razvili svetovni unikat

Dijaki gimnazije Vič, ki se sami opisujejo kot mladi raziskovalci z veliko ljubeznijo do znanosti, so po atmosferski sondi sedaj razvili tudi lastno raziskovalno podmornico.

Najprej v višino, nato v globino

Vse skupaj se je pričelo pred dvema letoma s projektom Vič gre v vesolje, v okviru katerega so dijaki gimnazije Vič s pomočjo profesorja fizike, Roka Capudra, izdelali sondo, ki so jo s pomočjo atmosferskega balona uspeli poslati na višino 32 kilometrov.

(foto: calypso.com)
K raziskovanju globin jih pritegnil uspeh na višini. (foto: calypso.com)

Po dveh uspešnih spustih je bilo navdušenje nad tovrstnim raziskovanjem na vrhuncu, zato so se odločili, da nadaljuje z novim projektom – razvojem podmornice Calypso. “Smiselno se je zdelo, da če smo najprej šli ‘gor’, da se odpravimo še ‘dol’ in od tu ideja za izdelavo raziskovalne podmornice,”  razlaga Katja Brezovar, dijakinja 4. letnika gimnazije Vič in članica raziskovalne ekipe Calypso.

Korak za korakom

Prvotni cilj projekta je v prihajajočem poletju podmornico spustiti do dna Dubrovniške Špilje, ki dosega globino enega kilometra. Tam bo hidrodinamično plovilo v obliki mante, ki po zaslugi inovativne tehnologije predstavlja svetovni unikat, s pomočjo različnih senzorjev opravljalo razne znanstvene meritve.

“Podmornica bo imela različne senzorje, zagotovo senzor za temperaturo in tlak, poleg tega pa bomo zajemali tudi vzorce na različnih globinah in jih analizirali na kopnem. V tej fazi projekta še raziskujemo, katere parametre želimo ugotavljati in ko bomo bolj fiksno odločeni, bomo to delili tudi z vami,” pojasni Brezovarjeva in dodaja, da ob uspešnih poskusih v prihodnosti načrtujejo tudi globlje potope.

(foto: calypso.com)
Največja posebnost podmornice je hidravlični pogon, ki doslej še nikoli ni bil uporabljen v podvodnih plovilih. (foto: calypso.com)

Srečo bodo preizkusili tudi na Kickstarterju

Dijaki raziskovanje vodijo sami, pri tem pa se zanašajo na pomoč podjetij in posameznikov, ki bi lahko prepoznali njihovo ambicioznost ter jim pomagali bodisi s svojim znanjem bodisi s finančnimi sredstvi. Vrednost projekta, v katerem sodeluje 60 dijakov, razdeljenih v delovne skupine, je sicer ocenjena na 40.000 evrov.

Za enkrat so, tako Brezovarjeva, s pomočjo podjetij zadovoljni, saj naj bi njihov odziv bil skoraj vselej pozitiven. Največ pomoči prejmejo v obliki materialov, komponent in nasvetov: “Nekoliko težje je najti finančno podporo, a ne glede na to je skoraj vsak teden v naši delavnici na tabli sponzorjev novo ime in kontakt. Verjamemo, da nam bo s pomočjo ljudi, ki so tako navdušeni raziskovalci kot mi, uspelo. Vredno je poudariti, da je zbiranje takih vsot zanimiv, a zahteven izziv in vsak nov sponzor je izjemno pomemben za uspeh projekta. Čez nekaj mesecev planiramo tudi Kickstarter kampanjo in videli bomo kakšen je odziv ljudi na takšen projekt.”

Tudi za prihodnost raziskovanja gimnazije Vič se ne gre bati, saj Brezovarjeva z veliko mero zagnanosti zaključuje, da je ravno raziskovanje tisto, ki vse dijake povezuje, zato lahko na podobne projekte vsekakor še računamo.

*Več o projektu, uporabljeni tehnologiji in možnosti doniranja si lahko preberete na uradni spletni strani projekta Calypso.

Uroš Kotnik

Leave a Reply