Projekt Poljanska 7-14: Spiješ kavo in z doplačilom domov odneseš še skodelico

Slovenska nosilca socialno-podjetniških dejavnosti Gostilne dela ter Posredovalnica rabljenih predmetov Stara roba, nova raba iz Poljanske ceste v Ljubljani sta se odločila združiti moči v inovativnem gostinskem projektu.

T.i. Gostilna dela je postala prva gostilna v Sloveniji, kjer je izbrane predmete, iz katerih jeste, pijete ali koristijo zgolj dekorativni funkciji prostora, mogoče tudi kupiti.

Kot rečeno, “Poljanska 7-14” predstavlja skupni projekt Gostilne dela, ki deluje kot učna delavnica za zaposlovanje in usposabljanje mladih brez poklicne izobrazbe in mladih invalidov, ter Posredovalnice rabljenih predmetov Stara roba, nova raba, ki usposablja in vključuje brezdomne ljudi, sprejema podarjene rabljene predmete in jih prodaja po simboličnih cenah.

“Gre za inovativen projekt v slovenskem prostoru, za katerega so nas navdihnili recycle pubi v tujini. V njih je vse, kar gost vidi, na voljo za nakup, od posode do pohištva, mi pa bomo za zdaj začeli s kristalom, porcelanom, kozarci, knjigami in družabnimi igrami,” pojasni Luna Jurančič Šribar iz posredovalnice rabljenih predmetov.

Vsa sredstva od prodaje si bodo enakovredno razdelili in jih namenili izvajanju njihovih osnovnih dejavnosti. Na ta način lahko po novem hkrati podprete kar dva projekta skupnostne ekonomije, ki si prizadevata za zaposlovanje mladih brez poklicne izobrazbe in mladih invalidov ter brezdomcev.

Glavni namen projekta je torej razbijati predsodke o brezdomnih in revnih, poleg tega pa je pomemben tudi okoljevarstveni vidik, saj gredo stvari v ponovno uporabo.

kava1

Uroš Kotnik
Foto: S.L., zenska.si

Leave a Reply