Projekt Simbioza nominiran za nagrado Združenih narodov

Vseslovenski prostovoljski projekt učenja e-veščin za starejše na principu medgeneracijskega sodelovanja se poteguje za nagrado ZN-a za populacijska vprašanja.

“Projekt je perspektiven in prodoren, saj se spoprijema z enim največjih izzivov sodobnega sveta – demografsko dinamiko,” je največje slovensko prostovoljno delovanje Zavoda Ypsilon ocenil MMZ.

Gre za nagrado, ki jo sklad ZN-a za populacijska vprašanja od leta 1983 posameznikom ali institucijam, ki so s svojim delovanjem vidno prispevali k ozaveščanju o pomenu demografskih in populacijskih vprašanj in njihovih rešitev. Nominacija projekta je v skladu z zunanjepolitičnimi prizadevanji na področju človekovih pravic, pravic starejših in mladih ter na področju aktivnega soočanja z globalnimi izzivi.

Kot je zapisano na uradni spletni strani projekta, osnovno poslanstvo Simbioze ostaja sodelovanje in prenos znanja med generacijami ter spodbujanje vseživljenjskega učenja. Cilj po eni strani predstavlja dvig računalniške pismenosti in zanimanje za učenje e-veščin med starejšimi – predvsem v obliki pomoči pri prvem stiku z računalnikom in internetom – po drugi pa promocija vrednot prostovoljstva in odgovornosti med mladimi.

Simbioza je torej namenjena tako mladim kot starejšim; mladi kot prostovoljci v vlogi izvajalcev izobraževanj pomagajo starejšim, da se naučijo računalniških in internetnih znanj.

Uroš Kotnik

Leave a Reply