Projekt za pomoč socialno ogroženim v Piranu

V slovenskem priobalnem mestu Piran so odprli pisarno Pravnega centra za varstvo človekovih pravic, s katero želijo pomagati socialno najšibkejšemu prebivalstvu.

Osnova pomoči se v piranski občini preslikava v 156 razdeljenih obrokih dnevno, s čimer oblasti poskušajo potešiti vsaj najbolj osnovno potrebo nemočnih občanov.

V Piranu pa niso dolgo ostali samo pri tem, saj so se odločili projekt pomoči ljudem v stiski še razširiti. Tako je občina med drugim povišala subvencije za stanovanja in v eni od piranskih hiš odprla nov center za brezdomce, v katerem zaenkrat prebiva od 14 do 15 ljudi. Pripravili so tudi pilotski projekt, v okviru katerega v sodelovanju s centrom za socialno delo brezdomcem ponujajo 1000 kvadratnih metrov kmetijskega zemljišča v obdelavo.

V Piranu že tri leta socialno najšibkejšim podelujeju topel dnevni obrok, zdaj pa so celo odprli nov center za brezdomce in jim priskrbeli lastne pridelovalne površine. (fotografija je simbolična; foto: oursurprisingworld.com)
V Piranu že tri leta socialno najšibkejšim podeljujejo topel dnevni obrok, zdaj pa so odprli tudi nov center za brezdomce in jim priskrbeli lastne pridelovalne površine. (fotografija je simbolična; foto: oursurprisingworld.com)

O tem piranska podžupanja Meira Hot za časopisno hišo Delo pove: “Odločili smo se, da nad Piranom ponudimo kakšnih 20 njivic bezdomcem, da bi vsak od njih dobil vrtiček s po 50 kvadratnimi metri. Na njih bi pridelali nekaj vrtnin ali sadja za svojo uporabo. To bi bila zanje sprostitev, zaposlitev, zavedanje, da so lahko uspešni in koristni … To je neke vrste poskusni projekt resocializacije. Ko bi videli, kako se to obnese, bi lahko namenili za brezdomce, a tudi za druge ogrožene družine še več podobnih površin.”

Na drugi strani Pravni center za varstvo človekovih pravic, neprofitni zavod zasebnega prava, ki nudi brezplačno pravno svetovanje ljudem v stiski in si obenem prizadeva širiti pravno kulturo ter pomaga posameznikom pri varovanju človekovih pravic, deluje že dober mesec dni.

V tem času so sprejeli že 27 oseb, pri čemer je prostore zagotovila Mestna občina Piran ob pomoči državnih in mednarodnih razpisih.

Uroš Kotnik

Leave a Reply