“Prometeja znanosti” za leto 2014 je prejela dr. Vita Poštuvan

Ustanova Slovenska znanstvena fundacija ali USZF je podelila priznanji “Prometej znanosti” in “Komunikatorica znanosti” za leto 2014. “Prometeja” je prejela dr. Vita Poštuvan, predlagana pa je bila tudi za “Komunikatorico znanosti”.

Foto: osebni arhiv dr. Poštuvanove
Foto: osebni arhiv dr. Poštuvanove

Dr. Vita Poštuvan je psihologinja, ki se ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja. Trenutno deluje kot namestnica Slovenskega centra za raziskovanje samomora Inštituta Andrej Marušič Univerze na Primorskem. Priznanje je prejela za svoje aktivno delo na področju suicidologije ter sodelovanje z različnimi strokami, med drugim tudi novinarsko.

Dr. Poštuvanova se je ob prejemu priznanj zahvalila in zbrane nagovorila z besedami: “Zdi se, da o samomoru, žalovanju, depresiji, soočanju s stiskami in o tragičnih dogodkih neradi razmišljamo. Vendar si o tem ljudje želijo govoriti, verjetno tudi zato, ker gre za teme, ki so del življenja. Z znanjem iz psihologije in suicidologije lahko neprijetno dogodke osmislimo in človeku pomagamo najti moč za sprejememanje in preseganje bolečine. Pomembno je, da iz krize izstopimo boljši in močnejši. Želim si, da bi se taka sporočila slišala, spodbujala sočutje in prispevala k bolj prijazni družbi.”

Dr. Poštuvanova je kot edina predlagana za prejem tako “Prometeja znanosti” kot priznanja za “Komunikatorico znanosti” postala finalistka v izboru za slednje priznanje za leto 2014.

Martina Drobne

Leave a Reply