Prva sočasna presaditev ledvic in jeter v Sloveniji

Ekipa strokovnjakov je prvič v Sloveniji opravila hkratno presaditev ledvic in jeter. Tako so včeraj sporočili na novinarski konferenci z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. UKC ima zelo razvito transplantacijsko dejavnost – sočasna presaditev jeter in ledvice je namreč ena od zahtevnejših strokovnih in organizacijskih postopkov v sodobni medicini, je dejal dr. med. Miha Arnol.

Sočasna presaditev je pomembna pri bolnikih, ki imajo poleg nepopravljive jetrne okvare tudi pridruženo okvaro ledvic, postopoma ta lahko pripelje tudi do končne ledvične odpovedi. V tem primeru je zaradi dodatne ogroženosti bolnika potrebna sočasna transplantacija obeh organov. To pomeni, da dializa odpade in oseba lahko kvalitetno zaživi in se vrne v aktivno družbeno življenje.

»Organizacija in izvedba zahtevata tesno sodelovanje številnih zdravstvenih dejavnosti in posameznikov, ki so dostopni 24 ur dnevno, vse dni v letu,« je povedal Arnol. Pri tem pa je specialist in dr. med. Blaž Trotovšek dodal, da je treba »ceniti tudi številne druge člane ekipe, tudi tiste danes nevidne, kot so operacijske in anestezijske medicinske sestre pa tudi bolničarje in ostale, ki poleg zdravnikov neposredno udeleženih pri posegu, sodelujejo po najboljših močeh in pomembno prispevajo k končnemu uspehu, redko pa tudi neuspehu«.

nk_prva sočasna presaditev ledvic in jeter v slo_08052014

Pri tem uspehu je imela veliko vlogo tudi ustanova Slovenija Transplant. Ta splošno javnost obvešča o pomembnosti zdravljena s transplantacijo in tako pripomore k bolj razviti in poznani kulturi darovanja organov. Po besedah direktorice dr. med. Danice Avsec Slovenija sodi med najbolj uspešne države v Evropi na področju pridobivanja organov in tkiv. »V letu 2013 smo pridobili 22,5  darovalcev na milijon in bili na osmem mestu v Evropi,« je dejala.

Nika Senica
Foto: UKC Lj

Leave a Reply