Prva stanovanjska hiša, natisnjena s 3D tiskalnikom

Gradnjo stanovanjskih hišo običajno spremlja brnenje gradbenih strojev. Toda hiša, ki jo postavilo podjetje Apis Cor, je nastala drugače. Na delovišču ni bilo delavcev, ni bilo vreč cementa, ni bilo opek. Zrasla je namreč s pomočjo 3D-tiskalnika.

Dandanes je s 3D tiskalnikom možno natisniti praktično vse, med drugim tudi hiše in podjetju Apis Cor je uspelo hišo zgraditi/natisniti v vsega 24-ih urah. Če primerjamo čas gradnje navadne hiše s hišo podjetja Apis Cor, vidimo kaj vse je zmožna tehnologija. 3D natisnjena hiša je locirana v Rusiji, obsega pa približno 37 kvadratnih metrov površine, cena hiše pa je zgolj 9.450 evrov. Podjetje Apis Cor je za gradnjo hiše uporabilo mobilni tiskalnik, kar pomeni, da je hiša bila natisnjena na licu mesta.

Glavne komponente hiše – stene, pregrade in ostalo – so bile natisnjene zgolj z uporabo betonske mešanice. Dodatki kot so okna in pohištvo pa so seveda bili dodani naknadno, prav tako tudi fasada. Za zgoraj izpostavljeno ceno je 3D natisnjena hiša precej poceni, najbolj pa bode v oči podatek o hitrosti gradnje, saj je 24 ur zares ekstremno kratek čas. Do tega trenutka ni uspelo še nobenemu podjetju v tako kratkem času postaviti celotno zgradbo.

Hiša sestoji iz hodnikov, kopalnice, dnevne sobe in kuhinje, nahaja pa se znotraj prostorov podjetja Apis Cor v Rusiji. Podjetje zagotavlja dolgo življenjsko dobo hiše, ki naj bi držala do 175 let. Ustanovitelj podjetja Apis Cor Nikita Chen-yun-tai pravi: “V našem podjetju si želimo ustvariti percepcijo pri ljudeh, da je gradnja hiš lahko hitra, enostavna in okolju prijazna, prav tako pa učinkovita in zanesljiva obenem”. Cilj, ki so si ga zastavili pri podjetju Apis Cor je zelo “visokoleteči”, saj želijo postati največje mednarodno gradbeno podjetje, ki bi premagovalo ovire po celem svetu. Ljudem želijo omogočiti gradnjo ne glede na lokacijo in pogoje v katerih se nahajajo. Apis Cor trdi, da so prvo podjetje na svetu, ki premore 3D tiskalnik, ki je zmožen tiskanja celotnih zgradb in to na sami lokacije, kjer je načrtovano, da bo zgradba stala.

3D natisnjene hiše so tipično zgrajene v tovarnah in po delih, nato pa se na samem kraju sestavijo skupaj. Lansko leto je tako bila zgrajena prva 3D natisnjena stanovanjska hiša na Kitajskem, kjer so posamezne dele najprej natisnili in jih nato sestavili na lokaciji. Drugo Kitajsko gradbeno podjetje je uspelo natisniti celotno dvonadstropno hišo na samem kraju. Pomembno je izpostaviti, da so za gradnjo te zgradbe potrebovali okrog 45 dni, kljub temu, da sama zgradba veliko bolj spominja na navadno hišo kot recimo hiša podjetja Apis Cor. Le predstavljamo si lahko najrazličnejše oblike in dimenzije, ki bi jih lahko hiše v prihodnosti zapopadle s pomočjo 3D tiskanja.

Sonja Kolarič

Leave a Reply