Prva turista na pot okoli lune že konec leta 2018

Zasebno vesoljsko podjetje Space X namerava konec prihodnjega leta izvesti turistični polet okrog Lune in nazaj na Zemljo za dva vesoljska potnika, ki želita ostati neimenovana.

Gre za dve osebi, ki ju poznam. Vse, kar lahko izdam, je, da ne gre za nikogar iz Hollywooda. Potnika prav tako ne bosta pristala na Luni, ampak bosta le poletela okrog nje in si iz relativne bližine ogledala njeno površino,” je povedal ustanovitelj zasebnega vesoljskega podjetja Space X Elon Musk.

Predelano raketo falcon bodo izstrelili iz Cape Canaverala in to z istega izstrelišča, odkoder je Nasa od leta 1969 do leta 1972 poslala proti Luni 24 astronavtov programa Apollo od katerih se jih je 12 sprehodilo po površini Zemljinega satelita.

Oba vesoljska potnika, ki bosta letela sama brez astronavtov, bodo izurili do konca naslednjega leta. Space X bo začel rakete s človeško posadko izstreljevati sredi prihodnjega leta, do konca 2018 pa naj bi bilo vse nared za pot okrog Lune.

Space X prav tako nadaljuje z delom na raketi red dragon, ki bo predvidoma okoli leta 2020 poletela proti Marsu brez človeške posadke, vendar naj bi na planetu tudi pristala. Dolgoročni cilj Elona Muska oziroma njegovega podjetja je ustanovitev stalnega človeškega naselja na Marsu.

Uroš Kotnik

Leave a Reply