Prva uspešna sprememba genoma človeškega zarodka

Kitajski znanstveniki so zarodkom poskušali odstraniti gen, ki je krivec za smrtonosno krvno bolezen.

Po poročanju znanstvene revije Scientific American so kitajski raziskovalci pod vodstvom Džundžijuja Hvanga z univerze v Gvangdžuju v odmevnem poskusu poskušali doseči spremembo gena, ki je odgovoren za beta talasemijo, potencialno usodno krvno okvaro.

Pri svojem delu so uporabili 86 zarodkov, katere so pridobili iz ene od klinik za zdravljenje neplodnosti. Vsi so bili ustvarjenih iz jajčec, oplojenih z dvema semenčicama, kar pomeni, da se nikoli ne razvijejo do končne stopnje, a vseeno doživijo iste zgodnje faze razvoja.

Cilj raziskovalcev je bil doseči, da bi se spremenjeni gen zapisal v vse na novo nastale celice. Od 71 preživelih zarodkov so jih 54 genetsko testirali, a le v peščici primerov se je gen tudi uspešno zapisal naprej v druge celice.

Tako metodaezultati kot tudi rezultati so zaenkrat še precej v povojih. “Če bi želeli to početi v običajnih zarodkih, bi morali biti rezultati blizu 100 odstotkom. Zato smo poskuse ustavili, saj je metoda še premalo zrela,” je pojasnil Džundžiju.

Poleg tega so odkrili presenetljivo veliko nepredvidenih mutacij, kar zaenkrat ostaja tudi eden od glavnih pomislekov poseganja v gene človeških zarodkov.genom

Uroš Kotnik
Foto: futurezone.at

Leave a Reply