Prvi poskus neuspešen, v drugo Lenarčič vendarle v zraku

Kot smo že pisali, se slovenski pilot Matevž Lenarčič ponovno odpravlja v svet na zračno misijo, v okviru katere bo odkrival skrivnosti črnega ogljika. Prvi plan je sicer padel v vodo, je pa zato včeraj toliko bolj uspešno krenil portoroškega letališča v Sečovljah.

V prvi etapi bo v približno devetih urah pokril 2000-kilometrsko razdaljo do španskega Jereza – najdaljše etape bodo dolge tudi okoli 20 ur – pri čemer je s seboj vzel tudi nov, izpopolnjen instrument za meritve črnega ogljika.

Kot je priznal pred vzletom, letalo še ni letelo s polno obremenitvijo, sicer pa predvideva, da je lahko v zraku brez prestanka okoli 22 ur. Potovalna hitrost letala bo med 230 in 240 kilometri na uro. V okviru programa GreenLight WorldFlight bo sicer skupno opravil 13 etap, kar z drugimi besedami pomeni 42.000 kilometrov.

Spomnimo, da tokratna misija poskuša na drugačen, okolju prijazen in energetsko varčen način osvetliti probleme onesnaženosti zraka in s tem povezanih podnebnih sprememb. Cilj je tako pridobiti čim več podatkov o koncentraciji, izviru in poreklu črnega ogljika, ki slovi kot drugi najpomembnejši povzročitelj podnebnih sprememb.

Tudi merjenje bo tokrat potekalo na višini treh kilometrov, kjer meritve doslej še niso bile opravljene. Zbrane podatke bodo uporabili za znanstveno raziskavo, s katero želijo člani misije opozoriti na vlogo črnega ogljika kot globalnega onesnaževalca.

lenarcic

Uroš Kotnik
Foto: zurnal24.si, worldgreenflight.com

Leave a Reply