Prvi samonapihljivi sup na svetu plod slovenskega dela

SipaBoards je eden večjih slovenskih projektov na platformi za množično zbiranje sredstev Kickstarterju – zbral je že več kot 320.000 dolarjev.

Da vam bo vsaj nekoliko bolj jasno: Beseda supanje izhaja iz angleške kratice SUP, kar pomeni ‘stand up paddling’. V praksi to pizgleda takole, da stojimo na veliki deski in se po gladini vode premikamo z veslanjem. Gre za odlično vadbo za celo telo, saj krepi stabilizacijo mišic.

“Supanje se od srfanja razlikuje v tem, da pogonske sile ne daje veter, ampak sila lastnih rok, v primeru SipaBoardsa pa tudi električni pogon,” razloži Sebastjan Sitar, idejni vodja projekta SipaBoard.

V ta namen so se slovenski nadobudneži odločili za izdelavo 100 SipaBoardov, prvih samonapihljivih supov na svetu, pri čemer so se za zagonska sredstva obrnili na podpornike s Kickstarterja. Vse skupaj se je izkazalo za pravo zlato jamo, saj so v izhodišču želenih 150.000 dolarjev presegli za več kot dvakrat.

Ker pa ne na lovorikah ne mislijo počivati, temveč idejo še nadgraditi imajo skovano tudi že jasno vizijo, kako naprej. “Sledi takojšnje nadaljevanje prodaje na naši spletni strani, proizvodnja in odločitev o naslednjih prvih korakih. Samozavestno gledamo v prihodnost,” je jasen Sitar, ki si je med drugim z ženo že pred leti zamislil in patentiral evrske denarnice za kovance, ki olajšujejo delo natakarjev.

SipaBoards je sicer ime dobil po sipi: deska je namreč oblikovana v obliki sipine kosti, kar ji zagotavlja dobro plovnost in stabilnost, pri čemer električni pogon odriva vodo, kar prav tako ponazarja tudi njeno gibanje – “ko mora hitro odreagirati skozi sebe iztisne vodo, kar ji da pospešek,” še zaključi sogovornik.

Več podrobnosti v priloženem videoposnetku in na uradni spletni strani razvijalcev.

Uroš Kotnik

Leave a Reply