Prvič v Sloveniji organizirana Noč knjige

Ob Svetovnem dnevu knjige se bomo v Sloveniji prvič pridružili mednarodnemu projektu Noč knjige. V kavarnah, knjižnicah, šolah in na drugih prizoriščih bodo potekali dogodki, usmerjeni k dvigovanju zavesti o branju.

Noc knjige 2Noč knjige je namenjena vseslovenski promociji knjige in nagovarja vse generacije k dvigu bralne kulture, ki je temeljni gradnik za rast znanja in domišljije. Na 168 različnih prizoriščih se bodo avtorji srečali z bralci, organizirane so delavnice, omizja in izmenjave knjig. V Ljubljani je na Metelkovi organiziran knjižni bazar, kamor lahko do enih ponoči prinesite knjige za tiste, ki si jih ne morejo privoščiti, ali pa bi jih samo želeli zamenjati oziroma prodati. Na 2. programu RTV Slovenija bodo od desetih zvečer do petih zjutraj predvajali filmski maraton po literarnih predlogah, na izbranih vlakih Slovenskih železnic pa bo vožnja prežeta s poezijo Neže Maurer iz zbirke Ljubezenski triptih.

 

Poslanica Noči knjige 2014

Ljuba pamet, kako lepo!

V bajnem kraljestvu na dnu morja se je rodil mesec. Nevidna roka ga je obesila na nebo. Še malo prej svinčeni krovi so vzblesteli, jambori in jadra so se napeli, belo sonce je šuštelo v zibki. Bila je Noč knjige.

Kroginkrog so zatonu kljubovali mali in veliki, beroči in pišoči, odkrivali so nove in nove čudeže, polnili beležnice, čvrste kletke so se lomile, modrost in pogum sta vse slajše dišala. Dvigoval se je čisti knjižni prah, lezel je v nos. Pa se ga niso branili. Vzklikali so o leposlovnih premierah in literarnih recitalih in si vse do jutra pripovedovali o osupljivih skrivnostih. Jojme, kakšen praznik!

V znamenite Zlate liste so zapisali:
Zgodilo se je prvič. Bilo je veličastno! Zvezdnati vrtinci so srkali v domišljijo kar na 138 koncih, v 67 krajih, na 235 snidenjih. Enoličnemu lajnanju je bilo spisano poslednje poglavje. Odtlej so nas prestreljevale misli, zavoljo katerih je veselje spet in spet zasolzilo oči. Ne bo nas pobralo, zakaj MI BEREMO!

Tjaša Koprivec

Pripis:
Bakle so v očaranosti in blaženi radosti držali v zrak vse naokoli. Božanska knjižna omama je segla onkraj dežele. To je prava drža!

Leave a Reply