Radovednost ostaja – Curiosity eno leto na Marsu

Te dni mineva eno leto od pristanka Nasinega vozila Radovednost na površju Marsa.

Ameriška vesoljska agencija NASA je 26. novembra 2011 nekaj minut čez četrto uro popoldne po srednjeevropskem času izstrelila raketo Atlas V, ki je poletela proti Marsu s posebnim tovorom – največjim raziskovalnim laboratorijem na kolesih, roverjem Radovednost (Curiosity). Vozilo je na Marsu pristalo 6. avgusta lani nekaj čez sedmo uro zjutraj.

Rover je pristal v kraterju Gale in začel opravljati številne naloge – raziskovanje površja in geološke sestave rdečega planeta ter iskanje morebitnih znakov, ki bi omogočali razvoj življenja mikroorganizmov, kot je na primer iskanje sledi vode.

72 gigabajtov podatkov je zbral Nasin rover Radovednost (Curiosity).
72 tisoč fotografij je posnel Nasin rover Radovednost (Curiosity).

Te dni mineva eno zemeljsko leto od pristanka vesoljskega vozila na Marsu (eno leto na rdečem planetu je sicer dolgo 687 zemeljskih dni). Nasin laboratorij na kolesih je v tem času zbral nekatere izredno pomembne in zanimive informacije, ki so in še bodo pomagale znanstvenikom pri potrjevanju in snovanju teorij. Sklicujoč se na Nasine podatke je rover zbral za 24 gigabajtov podatkov, posnel 72 tisoč slik in izvedel 75 tisoč meritev.

Med bolj zanimivimi izlsedki je prastara struga, po kateri je tekla neznana tekočina – ali je bila to voda pa trenutno še ni pojasneno. Po poročanju tujih medijev naj bi Radovednost opravil tudi meritve radioaktivnosti, ki bodo Nasi služile kot pomoč pri pripravi na prvo človeško odpravo na rdeči planet, opravil pa je tudi številne druge meritve.

Nasino raziskovalno vozilo je sicer pomagalo odgovoriti na marsikatero vprašanje, vendar radovednost o nam najbližjem planetu ostaja, prav tako kot na njem ostaja vozilo Curiosity.

Foto: Reuters

Leave a Reply