Raziskava: Kako močno Slovenke kritiziramo sebe in druge?

Vsi vemo, da je kritiziranje že skorajda nacionalni šport, še bolj pomembno od tega pa je, da to zelo boli – nas in druge. Še bolj žalostno je, da sami sebe dnevno zmerjamo na glas ali v mislih, pa se tega sploh ne zavedamo, ker se nam zdi to čisto normalno! Pa ni!

Poglejte, če se prepoznate v kakšnem od primerov:

– Na tla nam pade pisalo in si rečemo: »Joj, kakšen štor sem!«
– V torbici iščemo ključe stanovanja že 30 sekund in si rečemo: »Joj, daj že, kaj sem tako počasna!«
– Trudimo se z bočnim parkiranjem 1 minuto in že nam gre skozi misli: »Grozno, čist sem nesposobna!«
– Zjutraj si ob pogledu v ogledalo rečemo: »Poglej, kakšna sem, grozna/debela/zgubana/posušena!«
– Zamudimo po otroka v šolo in že pomislimo: »Uf, slaba mama sem!«
– Pozabimo nekaj kupiti v trgovini in si doma rečemo: »Kako sem lahko spet to pozabila, kako sem butasta!«
– Polijemo kozarec vode ali vina in že nas spreleti: »Kako sem nerodna!«

Samokritiziranje

Zveni znano? Ja, vsi to počnemo večkrat dnevno, na žalost. In to NI ljubezen do sebe! Takšni samogovori nas notranje zelo bolijo in nam slabijo mnenje o sebi oziroma utrjujejo zavračanje sebe. Da o kritiziranju drugih (partnerja, otrok, staršev, sodelavcev, šefa ipd.) sploh ne govorim. Kolikokrat ni dovolj dobro, kar drugi počnejo, ker bi vi to bolje naredili ali pa raje kar naredite sami, da bo za ziher? Kolikokrat si za svojega šefa v mislih mislite, da je »kreten«? Kolikokrat na glas rečete svojemu partnerju, da je zopet zamočil ali da je nesposoben?
Torej, sedaj vam je jasno, da nas (samo)kritiziranje razjeda od znotraj navzven in če želimo gojiti spoštljive in nežne odnose s sabo in drugimi, ga moramo močno omiliti, da lahko naredimo prostor za ljubezen – do sebe in do drugih.

Ker je ta pojav takšen fenomen med ljudmi in ga kot terapevtka srečujem na dnevni bazi pri delu s svojimi klienti, sem se odločila narediti raziskavo »Kako močnoSlovenke kritiziramo sebe in druge?«, ki hkrati tudi opozarja na ta socialni problem, kajti tako vzgajamo otroke, ki bodo imeli isti problem s tem, kot ga imamo mi, ker smo bili sami kritizirani v otroštvu. Tega pa ne želimo, kajne? (Samo) kritiziranje je seveda prisotno pri obeh spolih, na ženski spol pa sem se v tej raziskavi osredotočila zato, ker sem tudi sama ženska ter vem, kako to boli in bi vam rada konkretno pomagala glede na rezultate raziskave. Prav tako pa se z delom na sebi že veliko bolj zavedamo svojega notranjega samokritika, čutimo, da bi se morale imeti bolj rade ter že same po sebi prepoznavamo njegovo škodljivost. Pa tudi večina mojih klientov je ženskega spola.

Zato vas, drage dame, srčno vabim k tej kratki raziskavi, ki vam bo vzela zgolj 3 minute ali še manj in vas prosim, da jo delite naprej tudi s svojimi prijateljicami in sodelavkami, da bomo dosegli čim bolj reprezentabilno število mnenj. Raziskavo si snemite tukaj..

Moške predstavnike pa prosim, da delite to raziskavo s svojimi dragimi damami. Posredujte jim ta članek ali povezavo na raziskavo.

Leave a Reply