Razmislite, kako bi lahko uporabili ostanke hrane

V Sloveniji se letno zavrže 82 kilogramov hrane na prebivalca. Tisto kar skuhamo in ne pojemo isti dan, še ne pomeni da naslednji dan ni več uporabno. Nasprotno, iz nekaterih ostankov hrane se da pripraviti zelo okusno novo jed.

Ostanki hrane kot so sarme, enolončnice, mesne jedi… lahko v hladilniku počakajo do 3 dni in se pogrejejo. Ponavadi so takšne jedi čez kakšen dan še bolj okusne, saj se sestavine dodobra prepojijo in dajo boljšo aromo. Lahko pa hrano tudi zamrznete, kjer počaka še dlje časa.

botekim1
Sedaj pa nekaj idej:

Meso
Perutnino lahko zmeljete z omako ter z dodatki smetane in začimb naredite nadev za palačinke ali zavitke. Na isti način lahko pripravite tudi domačo pašteto po svojem okusu. Nasekljano meso pa izkoristite za rižoto ali razne omake za testenine. Govedino izboljšajte s pomočjo začimb. Lahko naredite tudi čudovito hladno solato, ki ji dodajte kisle kumarice, trdo kuhana jajca in zelenjavo. Če meso zmeljete, lahko naredite klasične polpete ali že omenjene nadeve.

Testenine in riž
Ostanki testenin in riža so zelo prilagodljivi ostanki, še posebej če niso zlepljeni. Kot preventiva zlepljanja testenin pa dodajte žličko olivnega olja in premešajte. Ti ostanki osnova za slane in hranljive solate. Če znate narediti vsaj tri različne omake, boste testenine ali riž lahko uporabili za obroke, ki nikomur ne bodo presedali. Kuhan riž pa lahko uporabite tudi za pripravo riževega narastka, ki velja okusno sladico.

Kruh
Dan ali dva star kruh je pogosto ostanek v vsakem gospodinjstvu. Če je kruh razmeroma suh, ga tanko narežite, namočite v jajca in specite za večerjo. Če pa je še malce mehak, ga lahko na hitro uporabite za tople sendviče. Sicer pa kruh narežite na kockice, jih natopite v mleko, juhe ali vročo vodo ter iz njih pripravite razne narastke, kruhove cmoke… Star kruh pa lahko tudi zmeljete in dobite domače krušne drobtine.

Zelo pomembno je pravilno shranjevanje hrane. Preberite nasvet Ekologov brez meja, kako s pravilnim shranjevanjem sadja in zelenjave zmanjšati količino odpadkov in kako zamrzovati živila, da bodo dalj časa obstojna.

Barbara Oswald

Ekoledar je nastal v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja.

Leave a Reply