Razstava Jadrana Posinkovića v Izoli

Tudi letošnje leto se je v Mestni knjižnici Izola začelo ustvarjalno, z novimi razstavami in prireditvami. Avtorja prve likovne razstave, Jadrana Posinkovića, smo od blizu spoznali v večernem pogovoru, ki ga je z glasbo dopolnil odličen kitarist Elvis Šahbaz.

ot

Po starših je Jadran Posinković podedoval ljubezen do narave in do umetnosti. Zdaj že upokojeni gradbenik preživi pol leta v Izoli, kjer je delal in si ustvaril družino, drugo polovico pa v rojstni hiši svojega očeta v vasi Dol na otoku Hvaru. Mama Albina Stančič je bila doma iz Sežane. Počitnice je Jadran preživljal na Krasu in na Hvaru. Blizu so mu bila kmečka dela, posebno mu je v spominu ostala košnja, grabljenje sena in paša. Že v otroštvu si je želel zidati hiše. Kot gradbenik je deloval na gradbiščih vse od Obale do Ljubljane, Pohorja in Kranjske Gore, daljše obdobje tudi v Črni Gori. Umetniško žilico je podedoval po očetu, Zorislavu Posinkoviću, ki je rad rezbaril. Bil je tudi harmonikar, ministrant, sokolovec, brivec, poznal je veliko ljudi in vse kotičke svoje in okoliških vasi. Star že okrog osemdeset let je v dolskem narečju napisal knjigo Kako se živilo pri i druge gošnice. V njej preprosto, natančno, izvirno in s humorjem pripoveduje o ljudskih običajih in nekdanjem načinu življenja na otoku. Knjigo je sam tudi likovno opremil s slikami in rezbarijami. Spremno besedo je prispeval istrski pisatelj Milan Rakovac.

Jadran Posinković se slikarstvu predano posveča zadnjih nekaj desetletij. V slikah izpoveduje svoja iskanja, želje, razmišljanja in vizije. Njegova slikarska dela odlikuje natančnost oblik, likov in podob, za katere pa se zdi, kot bi prišli iz sanj, podzavesti ali nekega drugega, zelo barvitega, skrivnostnega in nedoumljivega sveta.

MKnasl

Razstavo si lahko ogledate do konca meseca januarja v času odprtosti knjižnice.

Špela Pahor

Leave a Reply