Razstava knjižnih ilustracij

Še do konca januarja si lahko v vitrinah ustvarjalnosti v Mestni knjižnici Izola ogledate razstavo knjižnih ilustracij Janeza Janežiča, upokojenega gradbenika, ljubiteljskega etnologa, zbiratelja starin, restavratorja, slikarja in ilustratorja. Njegova obsežna in dragocena zbirka starin je nastajala več kot 4 desetletja, s tematskimi razstavami starih predmetov, knjig in dokumentov pa je sodeloval na kulturnih dogodkih v knjižnicah, muzejih, šolah in knjigarnah po vsej Sloveniji.

razstava notr

Kot ljubiteljski slikar je bil med pobudniki in soustanovitelji izolskega likovnega društva LIK. Opus njegovih risb je eden najobsežnejših med likovnimi samorastniki. Slikal je z akvareli, olji ali akrili na platno, risal in oblikoval. Med likovnimi tehnikami, ki so mu bile blizu, sta bili tudi ksilografika in kovinska grafika. Tudi v likovnih delih je izpovedoval svojo ljubezen do dediščine, naravne in kulturne krajine, predvsem Istre in Krasa. Njegov občutek za lepoto se je kazal v usklajenosti barv in oblik, nasprotja med temo in svetlobo pa so v slike vnesla občutek zračnosti, svobode in gibanja. V podobe zunanjega sveta je vnesel svoja razpoloženja in izrazil intimne notranje občutke, za katere včasih ne najdemo besed. S samostojnimi in skupinskimi likovnimi razstavami je obiskal veliko krajev doma in v zamejstvu. Obiskal je tudi Brazilijo, kjer so mu jugoslovanski izseljenci v Sao Paolu pripravili razstavo.

Razstavljene knjižne ilustracije so bile objavljene v primorskih revijah Fontana, Brazde s trmuna in Primorska srečanja, v nekaterih pesniških zbirkah in knjigah za otroke.

Špela Pahor

Leave a Reply