Razstava Nizozemca Jana Braka v Izoli

V Mestni knjižnici Izola je na ogled nova likovna razstava. Avtor slik je naš zvesti obiskovalec, gospod Jan Brak. Rodil se je 13. avgusta leta 1937 v majhnem mestu Woerden na Nizozemskem.

Njegovo otroštvo je zasenčilo težko obdobje 2. svetovne vojne, a k sreči je preživela vsa družina. Po končani osnovni šoli se je vpisal na petletno gimnazijo. Nato je dve leti služil vojaški rok kot podoficir pri topništvu. Študija mu ni bilo težko izbrati. Zanimali sta ga kemija in biologija in vpisal se je na Fakulteto za biologijo na Univerzi v Utrechtu. Študiral je biologije in kemijo ter po šestih letih diplomiral kot biokemik. Takoj po diplomi se je zaposlil kot docent za biokemijo. Po petih letih na univerzi je prevzel mesto direktorja v Knjižnici kraljeve nizozemske Akademije za znanost v Amsterdamu. Njegovo področje dela je bila klasifikacija, odgovoren je bil tudi za literaturo na biomedicinskem področju.

Jan Brak

Od leta 1976 sta z ženo Mijo, Slovenko , ki je delala kot turistična vodnica, živela v Amsterdamu. »Tu je bil najin dom, uživala sva ga z vsemi čuti … umetnost, kultura, okolica z očarljivimi polderji (zemlja, iztrgana morju), prijatelji… prav zares, Amsterdam je bilo najino mesto«, se spominja gospod Jan brak. Za razvedrilo se je vpisal na likovni tečaj, ki ga je vodil akademski slikar. Začel je odkrivati nova obzorja – umetnost slikarstva.
V Amsterdamu sta z Mijo živela petindvajset let. Njuno življenje je bilo bogato in razgibano. Potem sta naredila pogumen korak in se preselila v Beljak (Villach) v Avstriji. Tako sta se približala Sloveniji in Italiji. »Spet me je pritegnilo slikanje in po zaslugi dobrih znancev sem začel ponovno ustvarjati«, pravi prijazni gospod. Posveča se predvsem tihožitjem in naravi. Motive najraje poišče na razglednicah, pogosto pa tudi na internetu. Rad ima žive barve, ki jih skuša v pravi barvni paleti naslikati v akrilni ali akvarelni tehniki. Med drugim ga je navdušil motiv zajčka, ki ga je pred petsto leti naslikal nemški slikar Albrect Dürer.

Z ženo zimski čas preživita v Izoli. »Izola ima za naju poseben čar. Zadovoljna sva s podnebjem, še bolj pa naju bogati druženje z novimi znanci in prijatelji. Nadvse rada sva tukaj«, pravi Jan. Kot »sezonski« Izolan je Jan Brak postal tudi član likovnega društva LIK. Zelo rad se udeležuje likovnih kolonij v Hotelu Delfin in v Rogaški Slatini. Tako se širi in bogati njegovo slikarsko znanje. »Zanima me tudi zgodovina. Uživam ob sprehodih skozi stara istrska mesteca, kjer ima skoraj vsak kamen svojo preteklost. Najbolj pri srcu pa so nama Izola, Piran in Koper!« Oba z ženo zelo rada prihajata v našo knjižnico. »Tu naletiva na vedno prijazne knjižničarke in knjižničarja, ki zelo profesionalno in odgovorno opravljajo svoje delo. Mija je navdušena nad bogato zalogo knjig, med katerimi z lahkoto najde marsikaj za svoj okus«, je še dodal.

Razstava slik Jana Braka bo na ogled predvidoma do srede aprila. Vabljeni!

Špela Pahor

Leave a Reply