Reciklirajmo plastenke!

Mnogo je bilo že napisanega o tem, kako lahko ponovno uporabimo steklenice, a resnica je, da se da reciklirati tudi plastenke. Bodite ekološki in jih ne zavrzite, temveč jih spremenite v nekaj lepega in uporabnega.

Plastenko odrežite približno na polovici višine, da dobite nekaj, kar spominja na plastičen kozarec. Oblecite ga v modelirno maso, počakajte, da se posuši, nato pa okrasite. Če vam je barva plastenke všeč, namesto modelirne mase rob zgolj oblepite s pisanim washi trakcem, da ne bo oster, ali pa ga segrejte nad svečo (previdno!), da se bo na zanimiv in lep način zavihal. V takšno posodico lahko zložite barvice ali flomastre ali pa pospravite razne drobnjarije.

Foto:  Klemen Brumec, Vir: www.dominstil.si
Foto: Klemen Brumec, Vir: www.dominstil.si

V luči prihajajočih velikonočnih praznikov izdelajte košarico, v katero boste zložili pobarvana jajčka. Plastenki odrežite dno na približno desetih centimetrih višine in ga ovijte v vrvico ali okrasite s pisanimi trakovi in gumbi. Na nasprotnih straneh naredite luknji in skoznju napeljite vrvico, ki bo služila kot ročaj. V “košarico” dajte nekaj na tanko narezanega časopisnega papirja, ki bo poskrbel, da bodo pirhi na mehkem.

Foto: http://www.sheknows.com
Foto: http://www.sheknows.com

Darila so čudovita priložnost, da razveselimo bližnje, še lepše pa je, če jih obdarovancu predamo v lepo zavitem paketu. Plastenko odrežite na enak način kot za posodico. Na zgornjem robu naredite več enako oddaljenih zarez, dolgih približno pet centimetrov. Na koncu vsakega zavihka, ki nastane, naredite luknjo. Skoznje napeljite vrvico, nato pa jo zavežite, da se zavihki prekrijejo med sabo, in naredite pentljo. Plastenko okrasite po želji.

Vrvico lahko napeljete tudi tako, kot kaže slika. Foto: http://diyiydidydyiydi.blogspot.sk/
Vrvico lahko napeljete tudi tako, kot kaže slika. Foto: http://diyiydidydyiydi.blogspot.sk/

Zelo uporabni so tudi zamaški, in sicer kot figurice za otroško igro, iz njih pa si lahko izdelate celo stropno svetilko ali štampiljke.

Za prvi projekt pustite domišljiji prosto pot in na zamaške nalepite oči, noge iz žice ali krila iz papirja, da ustvarite prikupne žužke ali pošasti.

Foto: http://craftsbyamanda.com/
Foto: http://craftsbyamanda.com/

 

Štampiljke so še bolj preproste za izdelavo: oblike enostavno izrežete in penaste gume in jih prilepite na zamaške.

Foto: http://funfamilycrafts.com
Foto: http://funfamilycrafts.com

 

Svetilka je projekt, ki vam bo verjetno vzel malo več časa, a se zagotovo splača. V zamaške (lahko različnih barv, najbolje pa se obnesejo beli) zavrtajte luknje in skoznje napeljite laks, ki ga pod vsakim zamaškom zavozljate, da ne bo zdrsnil dol. Verige zamaškov nato privežite na obod okrogle osnove za lestenec in končali ste.

Foto: http://www.ddecoracion.com/
Foto: http://www.ddecoracion.com/

Martina Drobne

Leave a Reply