Recikliranje na domačem vrtu

Zamenjajte potratnost za uporabnost. S pravimi idejami lahko vsaj del tistega, kar bi sicer romalo v smeti, porabite tako, da bo koristilo vašim rastlinam in izgledu vrtička. Preberite nekaj uporabnih idej!

Na zelenjavnem vrtu se da narediti oziroma reciklirati največ. Na gredicah lahko uporabite veliko že “odsluženih” predmetov, od plastenk do stare preproge in še posebno kuhinjskih odpadkov. Slednje kompostirajte in si tako priskrbimo najkvalitetnejše naravno gnojilo za rastline, ki bodo radodarnost povrnile z obilnim pridelkom in razkošnim cvetenjem. Kompostirate lahko vse kar je organskega – odpadlo listje, odcvetele rastline, plevel in že omenjene ostanke iz kuhinje.

Z nekaterimi predmeti pa se lahko zoperstavite vrtnim škodljivcem. Ptice boste od gredic odgnali z obešenimi starimi zgoščenkami, katerih bleščanje jim ne ugaja. Najbolj enostavna rešitev je, da jih nanizate na vrv ali žico, ki jo vpnete na nosilna stebrička.

blog-repurpose-cd-whaltflickr-hero_92784e846835e35f3f7e9f3ea76c7568_3x2_jpg_600x400_q85
Svetlikajoči in premikajoči se predmeti kot so zgoščenke, bodo odgnali ptice iz vašega vrta.

Jogurtovi lončki so prav tako vsestransko uporabni. Ena ideja je, da jih porabimo za vzgojo lastnih sadik, pri tem pa jih moramo v spodnjem koncu naluknjati za odtekanje vode. Obenem lahko lončke namenite za zavarovanje rastlin pred škodljivci. Če so bramorji na vašem vrtu redni gostje, zakopljite lončke okoli rastlin do roba v tla in nekaj sovražnikov se bo zagotovo ujelo v past.

Kjer je velika verjetnost poletne suše, lahko iz starega kartona naredimo zastirke in s tem zadržite v zemlji občutno več vlage. Karton položite okrog rastlin, čezenj pa razporedite slamo, listje, lubje ali kaj podobnega (seveda organskega).

Steklenice pa so kot nalašč za obrobe, posebno buteljke, ki so nekoliko trdnejše od navadnih. Če pa imate v bližini vrbo, dren ali lesko, lahko narežete dovolj pletiva za pletenje obrob gredic, ki lepo popestrijo njihov videz.

Barbara Oswald
Foto: houselogic.com

Leave a Reply