Regrat za zdravje

V pomladanskem času si, če se le da, privoščite regrat. Ta je izjemno zdrav, nabirate pa lahko njegove liste, cvetove ali korenine.

Regrat vsebuje vitamine A, B in C, poleg tega pa še kalcij, ki zagotavlja zdravje kosti. Iz sečil odstranjuje strupene snovi in jih čisti, poleg tega pa deluje kot odvajalo in izboljšuje prebavo ter pospešuje odvajanje vode iz telesa. Veliko ima tudi železa, zato je primeren za slabokrvne ljudi.

Nabirate lahko liste, cvetove ali korenine. Liste uporabite kot solato, lahko pa jih tudi skuhate na pari ter zabelite z oljem in česnom. Če regratove cvetove dobro operete, skuhate v vodi in precejeni tekočini dodate sladkor in sok limone ter ponovno zavrete ter vseskozi mešate, da se sladkor stopi, boste dobili regratov sirup. Ponudite ga lahko razredčenega z vodo ali uporabite kot preliv za sladoled.

Iz sesekljanih regratovih korenin, ki jih prelijete z vrelo vodo, pa boste dobili regratov čaj. Ta pospešuje izločane urina, preprečuje zaprtje, čisti kri in krepi želodec.

DANDELIONSLučka Bajs
Foto: drleonardcoldwell.com

Leave a Reply