Rešitve ne moremo videti, dokler gledamo problem

»Manj prijetne stvari se nam ne zgodijo zato, ker bi nam sreča obrnila hrbet, ampak ker smo mi sreči obrnili hrbet.« Mateja Kunc

Zadnjič sem v svojih motivacijskih razmišljanjih napisala, da imamo moč, da lahko postanemo, kar hočemo postati, da si ustvarimo, kar potrebujemo, in da počnemo, kar nas izpolnjuje. Kajti življenja nam ne določajo zunanje okoliščine, ampak naš odziv nanje.

Na te besede se je odzvala bralka, ki pravi takole: “Zanima me, kako bi si v konkretnem primeru razložili, da nam je vsem dana svoboda, da postanemo, kar hočemo postati – kako je s tem pri invalidnih osebah in osebah s takšno in drugačno omejitvijo; si morda nekdo, ki je na vozičku, ne bi želel postati polagalec ploščic, nogometni igralec, pilot,….? Ali pa nekdo, ki ima prepoved vožnje…kakšna je njegova svoboda pri odločanju o svoji poklicni poti, če si želi delati v marketingu? Kaj, če se mu to zgodi, ko že dela na takem delovnem mestu? Tudi brezposelni imajo potrebe, tudi oni rabijo hrano, obleko, dom,… kako si oni lahko ustvarijo, kar potrebujejo? Kako naj oni počnejo, kar bi jih izpolnjevalo? Kako naj bi se odzivala pozitivno, s polno energije in entuziazma… od kod pa naj vzameš energijo, če si popolnoma izčrpan zaradi obveznosti, ki presegajo tvoje zmožnosti??? Jaz sem kot samohranilka z enim otrokom komaj lezla po tem svetu, tako sem bila izčrpana!!!”

Gospa ima prav, ko pravi, da si ljudje, ki se morajo soočati s fizičnimi omejitvami, najbrž tudi želijo postati polagalci ploščic, nogometaši, piloti in še marsikaj drugega. Ne samo, da si tega želijo, ampak so to tudi postali.

Franklin D. Roosevelt, 32. predsednik ZDA, mož, ki je edini v zgodovini ameriških predsednikov dobil štiri zaporedne mandate, se je v predsedniško tekmo spustil po tem, ko je zaradi bolezni končal na vozičku.

Nick Vujicic, Avstralec srbskega rodu, se je rodil brez obeh rok in nog. Danes je svetovno znan motivacijski govornik in inspirator. Preko svoje dobrodelne fundacije Življenje brez okončin inspirira ljudi po vsem svetu in jim pomaga najti smisel življenja. Star je 32 let, univerzitetno izobražen, poročen, oče dveletnega otroka.

Jessica Cox, 31-letna Američanka, je licencirana pilotka in prva na svetu, ki je uspela dobiti dovoljenje za pilotiranje, kljub temu, da se je rodila brez rok. Ima diplomo iz psihologije, brez težav piše, tipka, vozi avto, krtači svoje lase, pije kavo, govori po telefonu … vse to s pomočjo svojih nog. Jessica je tudi nekdanja plesalka in imetnica črnega pasu iz taekwondoja.

Stephen Hawking je znanstvenik in vodilna avtoriteta na področju astrofizike, poznan po svojih teorijah o nastanku vesolja in črnih luknjah. Pri 21. letih so mu diagnosticirali težko motnjo nevronskega sistema, zaradi katere je v kratkem postal tetraplegik. Bolezen je prizadela tudi motorične sposobnosti glave in vratu. Sporazumeva se s pomočjo naprave, ki generira govor. Kljub takrat zelo črni prognozi, ki mu je dajala le še dve leti življenja, ne samo da še živi, ampak s svojimi znanstvenimi dognanji odpira novo poglavje na področju kozmologije in kvantne fizike.

Darko Đurić je plavalec, dvakratni svetovni prvak in podprvak v svoji kategoriji. Danes 25-letni Slovenec se je zaradi redke genetske kombinacije rodil brez leve roke in obeh nog. Darko pravi: “Treba se je prepustiti in izkoristiti priložnosti, ki se ponudijo. Mislim, da vsak lahko doseže veliko v stvareh, v katerih uživa.«
Takšnih junakov je še veliko med nami. Kaj jim je skupnega? Jasna želja, močna volja in odločenost, da se ne predajo. To, kar je uspelo njim, lahko uspe vsakemu od nas. Vsi imamo moč, da lahko postanemo, kar hočemo postati. Vendar moč sama po sebi ni dovolj, treba jo je znati uporabljati.

V vsaki situaciji lahko najdemo problem. Ampak bolj ko bomo razmišljali, kaj vse je narobe in kaj bi še lahko šlo narobe, bolj bomo ujeti v svojo težavo. Podobno kot bi s pretežkim čolnom veslali proti toku; nihče nam ne more očitati, da ne dajemo vsega od sebe, a kljub temu ne pridemo nikamor, dokler čolna ne razbremenimo in obrnemo v pravo smer.

Naš čoln je obrnjen v pravo smer, ko se jasno zavedamo, da imamo v vsaki situaciji možnost izbire. Na primer: v marketingu smo lahko dobri tudi brez vozniškega izpita. Dobri in karizmatični prodajniki lahko posle uspešno sklepajo na daljavo. S strankami so v stiku preko telefona, elektronske pošte ali družabnih omrežij; kadar je potreben osebni kontak, pa si naročijo šoferja, če jim javni promet ne ustreza.

Težje situacije res zahtevajo več moči in vztrajnosti, toda prav v najtežjih situacijah se rodijo najbolj goreče želje po spremembi. Če jim sledimo, smo na poti k izjemnim dosežkom. Junaki, ki živijo med nami, so živ dokaz, da je s strastno željo in neomajno vero možno vse.

Vse, ki želite spoznati temeljne duhovne zakonitosti življenja in jih uporabiti v svoje dobro, toplo vabim na 8-tedenski seminar IzaQ: S prepričanji ustvarjamo življenje.

Na seminarju IzaQ se boste naučili pogledati nase in na svoje življenje v novi luči. Izvedeli boste, da se življenje ne odvija naključno, ampak po določenih univerzalnih zakonih.Temeljne resnice o življenju vam bomo razložili na enostaven, razumljiv, argumentiran, konkreten in prizemljen način. S pomočjo znanja, ki ga boste dobili na seminarju IzaQ, boste tudi vi vedeli, zakaj ste zmožni uresničiti svoje želje in doseči cilje. Več informacij o seminarju preberite tukaj.

Mateja Kunc, motivacijska terapevtka in osebna mentorica
Prijavite se lahko s prijavnico ali na mateja.kunc@izaq.si ali na GSM: 051/422-444.
www.izaq.si

Leave a Reply