Revija Science Advances objavila članek naših razsikovalcev z Instituta »Jožef Stefan

Revija Science Advances je objavila članek skupine raziskovalcev Odseka za kompleksne snovi Instituta »Jožef Stefan« pod vodstvom prof. dr. Dragana Mihailovića, v katerem je predstavljena uspešna kontrola procesov relaksacije v spominskih elementih in s tem možnost globljega razumevanja delovanja optičnega spominskega elementa kot nove zvrsti računalniških spominov.

Hitrost računalnikov že od osemdesetih let prejšnjega stoletja omejuje počasnost računalniškega spomina. V svetu so se zato raziskave v zadnjih letih intenzivno usmerile v iskanje povsem novih vrst računalniških elementov.

Svetovni hitrostni rekord optičnega spominskega elementa trenutno držijo raziskovalci Instituta »Jožef Stefan«, dosežek je bil lani objavljen v reviji Science. Ker pa deluje le pri nizki temperaturi (-200°C), je bil do zdaj potencialno zanimiv le za posebne namene, npr. shranjevanje velike količine podatkov (Big data) v super-računalnikih. Za širšo uporabo pa je potreben material, ki bi izkazal podobne efekte pri sobni temperaturi.

Raziskovalci Instituta »Jožef Stefan« so z raziskavo relaksacijskih procesov odprli pot do delovanja pri višjih temperaturah in širši uporabnosti elektronsko krmiljenih spominskih elementov.

Leave a Reply