Robot, ki bo izpod ruševin reševal preživele

Ameriški znanstveniki so razvili skakajočega robota, ki naj bi v prihodnosti pomagal pri reševanju po potresih ali zrušenju stavb.

Salt je 26-centimetrski visok in 100 gramov težak skakajoči robot, ki lahko v eni sekundi lahko robot doseže višino 1,75 metra. Slednje ga uvršča med peščico najboljših pri agilnosti za vertikalno skakanje, kar pomeni, da skoči visoko in obenem hitro.

“Kar nas je sprva navdihnilo, so bili pogovori z reševalci v enem od vadbenih centrov, kjer so bili kupi ruševin, ki so predstavljali zrušeno stavbo. Želeli smo oblikovati robota za iskanje žrtev, ki bi bil dovolj majhen, da ne bi povzročil še dodatnega rušenja in bi se lahko hitro premikal po različnih tipih ruševin,” je na telefonski tiskovni konferenci povedal eden od znanstvenikov z univerze Berkley, ki so razvili robota, Duncan Haldane.

Enonožnega robota so po navdihu njegovega predhodnika Galaga, ki kot rekorder lahko skoči kar 2,24 metra na sekundo, zaenkrat razvili predvsem za potrebe laboratorijskih preizkusov ter tako še ni pripravljen za uporabo v realnem svetu.

Robot Salt s svojimi specifikacijami sicer ne bo dovolj močan za neposredno reševanje ljudi izpod ruševin, vendar pa bo s posebnimi senzorji reševalcem nakazal, kje se oseba nahaja.

Uroš Kotnik
Vir: YouTube

Leave a Reply