Rodila se je zdrava deklica, ki ima ‘tri starše’

V Kijevu se je rodila zdrava deklica, spočeta z novo revolucionarno metodo, imenovano “otrok treh staršev”. Gre za gensko terapijo, pri kateri zdravniki uporabijo genski material treh staršev. Tako želijo pomagati neplodnim parom, pa tudi materam, ki so plodne, a hkrati prenašalke genskih bolezni.

Zdravniki v Kijevu so po poročanju Timesa kot prvi na svetu uspešno oplodili par, ki ni mogel imeti otrok, in sicer z DNK treh oseb. Gre za novo metodo umetne oploditve, pri kateri uporabijo genski material treh ljudi. Deklica se je rodila 5. januarja in je šele drugi otrok na svetu, rojen z DNK treh staršev. Pred njo so lani paru na tak način pomagali do potomca zdravniki v Mehiki.

Kijevska strokovna ekipa je kombinacijo genov obeh staršev oplodila z jajčecem nadomestne matere. Novorojena deklica ima tako gene svojih staršev, a tudi DNK druge ženske. Zdravniki so novo metodo razvili, da bi ženskam, pri katerih obstaja velika nevarnost za prenos dednih bolezni, omogočili roditi zdrave otroke. Jajčeca mater z nezdravimi geni združijo s tistimi, ki niso prenašalke bolezni.

Nova metoda dviga številna etnična vprašanja. Foto: iStockphoto
Nova metoda dviga številna etnična vprašanja. Foto: iStockphoto

A kijevski zdravniki so z novo metodo načrtno pomagali paru, ki ni mogel imeti otrok. Valerij Zukin, vodja strokovne ekipe, je povedal, da bo v začetku marca na njihovi kliniki rodila že druga mama, ki so jo oplodili na enak način.

V Veliki Britaniji so odobrili gensko terapijo spočetja otrok z uporabo DNK treh ljudi, kombinacije umetne oploditve in genske modifikacije, s katero naj bi preprečili prenos smrtno nevarnih gensko pogojenih bolezni z matere na otroka. A se tam ni rodil še noben otrok, spočet na tak način.

Metoda je nova in precej kontroverzna ter odpira številna etična vprašanja, med drugim tudi, kako se bodo novorojeni otroci počutili, ko bodo izvedeli, da imajo DNK treh oseb. Prof. Adam Balen, predsednik britanske klinike za zdravljenje plodnosti, je dejal da gre pri novi metodi za veliko eksperimentiranje, saj še vedno ni povsem znanstveno preizkušena in so izredno previdni pri sprejemanju tovrstnih novih metod.

Otrok, rojen z metodo “treh staršev”, ima sicer 0,1 odstotka DNK ženske, ki je donirala jajčece, s tem pa je tudi onemogočen prenos okvare mitohondrijev na prihodnje generacije.

Sonja Kolarič

Leave a Reply