Romska zveza priskočila na pomoč socialno ogroženim Romom

Zveza Romov za Dolenjsko iz Novega mesta je desetim socialno najbolj ogroženim romskim družinam s pretežno starejšimi oziroma obolelimi člani podarila deset peči oziroma kaminov na lesne pelete in drva.

“Približno 4500 evrov za njihov nakup je prispevala Mestna občina Novo mesto. Osem peči smo podarili Romom na območju Novega mesta in po eno peč trebanjskim ter kočevskim Romom,” je za STA dejal predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič.

Akcijo podarjanja peči bo Zveza Romov za Dolenjsko nadaljevala v začetku novega leta, ko nameravajo podariti še do dvajset peči. Ker bi radi akcijo razširili tudi na druge občine jugovzhodne Slovenije, pa se glede njene širitve že pogovarjajo z območnimi občinskimi vodstvi.

“Pogoji, v katerih živijo novomeški Romi, so se sicer v zadnjih nekaj letih popravili tudi za do 40 odstotkov,” je še dodal Miklič. Dolenjska zveza letos sodelovala tudi pri razdeljevanju bivalnikov novomeškim Romom, romsko naselje Žabjak pa je po njeni zaslugi dobilo vodovod.

Dolenjski Romi nenazadnje opozarjajo tudi na dolgotrajnost postopkov pri legalizaciji nekaterih romskih naselij., pri čemer bi jim država lahko pomagala tako, da bi jih skrajšala, je prepričan MikličromčkiUroš Kotnik
Foto: manjine.ba

Leave a Reply