Rudi Kirar – Glasbenik po duši, podjetnik po poklicu, popotnik v srcu

Spomnim se tega fanta še iz srednješolskih dni … O njem sem vedela le to, da je bil bolj malo v šoli in veliko v knjižnici. Medtem, ko je bila večina v diskotekah, je bil on na zabavah, kjer je pel v ansamblu.
O njem so govorili, da je malo »čuden«. Zakaj? Ko je profesor podal domačo nalogo, so jo vsi zapisali, on pa vprašal: »Zakaj? Kaj bomo imeli od tega?« Ko je večina sledila sistemu šolstva, se je on spraševal, kakšno konkretno znanje mu bo to ponudilo.
Ko so vsi gulili šolske knjige, je on požiral knjige o prodaji, vodenju, psihologiji. Ko so se vsi spraševali, kje ga bodo spet zažurali, je on razmišljal o smislu življenja …
Ko so vsi želeli opraviti maturo, je on želel ustanoviti svoje podjetje. Ko je večina gledala TV program, je on poslušal izobraževalne audio programe.
In, ko so vsi želeli imeti najboljše ocene, je on želel osebnostno rasti iz dneva v dan. Ko so vsi igrali računalniške igrice, je on treniral meditacijo, javni nastop, vodstveni govor …
Ko so imeli vsi pivske prijatelje, s katerimi so šteli prazne pločevinke, je on imel prijatelja hipnotizerja, s katerim sta tedensko delala napredne vaje osebne rasti in razreševanja preteklosti.
In ko je večina zaključevala študentske dni, je on vodil podjetje z več kot 100 zaposlenimi v štirih državah.

Rudi Kirar_pokoncna
“Delaj na sebi, na svoji osebnosti. Kariera in denar bosta le odsev tega” pravi Rudi Kirar.

Podjetniški pogled na svet
Sediva na kavi v dokaj prazni gostilni. Naroči zeleni čaj in gleda okoli sebe … Ko ga povprašam o čem razmišlja, mi poda vsaj pet idej, kako bi privabil ljudi v to gostilno. Resno? Si mislim … In on že navdušeno razlaga naprej, kako bi to povezal s svojim podjetjem, s klicnimi centri, kako bi delil brezplačne palačinke … Govoril je s takim navdušenjem, da sem ga morala ustaviti, saj sem imela zanj še mnogo drugih vprašanj.
Rudi Kirar pravi, da se počuti kot vesoljec v tem svetu (hm, zanimivo, podobno izjavo je podal tudi g. Ivo Boscarol, lastnik podjetja Pipistrel, a Rudi ni vedel za to). Dick v nanizanki Tretji kamen od sonca ga najbolj pooseblja, pravi. Nič čudnega, da je to nanizanka, ki jo je že neštetokrat pregledal … 
Zakaj kot vesoljec? »Ljudje me ne razumejo, jaz pa njih ne,« pravi Rudi Kirar.
Iskreno, res ima totalno unikaten pogled na svet. Ideje, ki so nam, večini, nedojemljive, na meji norega. Vizijo, ki si je večina ne more predstavljati.
Je to talent? Rudi Kirar pravi, da je. Če mi vidimo na mizi kavo, on vidi priložnost, kako to razširiti v 20 evropskih držav. Če mi slišimo zgodbe ljudi, on izlušči človekova prepričanja in vrednote. Če mi vidimo problem, on uživa v izzivu.

Vse življenje sem iskal smisel življenja. Danes vem da ga ni. Zato mi je zanimivo le tisto, kar je ‘nedosegljivo’ in noro.

Glasbenik po duši
Rudi Kirar izhaja iz družine delavcev, kjer je denarja večkrat primanjkovalo kot ga bilo v izobilju. To mu je pomagalo na njegovi poslovni poti, saj je že zelo mlad pridobil delovne navade in osnove podjetnosti. Že od svojega 12. leta je pel v ansamblu na različnih zabavah. In ne, ni mi ga uspelo prepričati, da bi mi kaj zapel … 
Ob koncu osnovne šole je celo posnel svoj CD. Ko je razmišljal, kako bi spodbudil učitelje in čim več ostalih, da kupijo ta cd (bil je pač podjeten že od malih nog), se je spomnil zanimive rešitve:
»Ja kaj, enostavno, v besedila sem vpletel imena učiteljev. Sigurno je vsak kupil, da je vsaj slišal, kaj sem spesnil o njih.« Izvirno, kajne?
In glasba danes? Včasih za dušo še posname kakšno skladbo, pravi pa, da bo nekoč v prihodnosti še naredil kakšen »veliki met« na glasbenem področju, saj bi združil talent, poznanstva in podjetnost. To tretje večini našim glasbenikom primanjkuje, pravi.

Brez srednje šole a z mnogo znanja
Srednje šole ni dokončal. »Sam sem izstopil,« je povedal. Hm, kdo to naredi, sem pomislila …
»Razmišljal sem, kaj si želim početi v življenju, kaj je moja strast in kje si lahko pridobim znanje za dosego tega. Ko sem ugotovil, da v šoli zagotovo ne, sem preprosto nehal hoditi tja in bil raje v knjižnici med knjigami, ki so me res zanimale in mi dale znanje, ki sem ga potreboval
Rudi Kirar pravi, da je v dveh letih, preden je odprl svoje podjetje, prebral več kot 300 knjig o vodenju, prodaji, psihologiji, duhovnosti … Znanja ima torej ogromno. »Največ se pa naučiš s prakso. Preveč mladih se samo izobražuje in izobražuje v nedogled. Naj gredo raje ta čas na teren in se sproti učijo. Če je danes razmerje med znanjem in prakso 80 : 20, bi morali to ljudje ravno zamenjati,« pravi Rudi.

Največja življenjska preizkušnja
12. januar 2014 je za Rudija datum, ki mu bo ostal za vedno v spominu. Na ta dan je namreč umrl njegov najboljši prijatelj, izjemen hipnotizer, s katerim sta ustanovila tudi Društvo za samorazvoj in tedensko aktivno izvajala vaje za osebno in duhovno rast.
Izkušnja, o kateri ni želel veliko govoriti, je pa povedal, da mu je dala moči: »Danes vem, da če sem preživel to, bom preživel karkoli. Ko imam velik problem pred seboj, se spomnim, da obstajajo težave, katere ni moč rešiti in da je ta pred malo mačji kašelj v primerjavi s tem, kar se mi je zgodilo 12. 1. …«
Glede na to, da ve veliko o hipnozi, sem previdno in malo nelagodno vprašala ali me prav zdajle s tem prodornim pogledom hipnotizira ….
»Nikoli ne boš vedela …« je dejal s hipnotičnim glasom in se skrivnostno nasmehnil … 

Bodi v STANJU ZAVEDANJA čim več trenutkov dneva. Le tako boš lahko dojel, kaj ti je določena izkušnja dala, pokazala in te želela naučiti.

V nekaj letih do več kot 100 zaposlenih v 4 državah
Rudi Kirar je pri svojih 21. letih uradno postal podjetnik. S takratnim poslovnim partnerjem sta v nekaj letih prišla do več kot 100 zaposlenih v 4 državah. Kako, kako, kako je to sploh možno???
»Bila sva mlada z izjemno visokimi cilji, z vizijo, polna zagnanosti in energije, nič naju ni ustavilo. In na drugi strani – bila sva tudi še neizkušena, na trenutke neumna in zagotovo neprevidna, kar je posledično prineslo tudi mnogo težav. Prehitro sva zrasla – enostavno je zaposliti toliko ljudi, težje se je hitro toliko naučiti, da bi bil človek sposoben kaj takega kvalitetno voditi …«
Imeli so celo težave z mediji, z negativnimi očitki strank … Glede na to, da imajo več 10.000 strank, in da je vedno kakšen procent nezadovoljnih, je to za pričakovati, ampak kaj so glavne napake, ki so jih storili na svoji poti.
»Vodenje lastnega podjetja sem predal napačni osebi. Premalo smo se posvečali zadovoljstvu strank. Niti spletne strani nismo imeli, saj se nam je zdela takrat nepomembna … Gledali smo pač zgolj z lastnimi očmi in ne z očmi množice. Sploh pa – vem, da je prodaja preko telefona že v osnovi ljudem neprijetna. Še meni je, če me kdo pokliče in mi želi kaj prodati, hehe.«
Na svoje pretekle napake gleda kot na izkušnje, ki so ga naredile takega, kakršen je danes. Kot celotna osebnost, ne zgolj kot podjetnik.
»Pa seveda bom vedno delal neumnosti. Kot vsak človek na tem svetu. Gre le za to, na katerem duhovnem nivoju jih narediš in kakšni so tvoji nameni ob tem… Karkoli delaš, je pomembno predvsem to, da delaš s pozitivnimi nameni. Življenje ti povrne vse – dobro in slabo. Življenju se ne moreš skriti ali zlagati,« pravi Rudi Kirar.

R.K._poslovna pokoncnaAerobika, meditacija, teki okoli stavbe … kakšno delovno mesto!
Od lanskega leta nič več ne sodeluje s takratnim poslovnim partnerjem, ampak je vodenje podjetja prevzel sam. Glede na to, da je delo v klicnem centru težko, me je zanimalo, kako motivira svoje zaposlene.
»Ja, delo pri nas je težko,« je naprej rekel. »Jaz si ne predstavljam, da bi moral 6 ur dnevno klicati stranke in jih prepričevati v nakup, kot to počnejo moji zaposleni. Sem to počel na začetku in vem, da je težko, zato jih lahko razumem. Zato tudi moramo več delati na motivaciji in dobrem počutju zaposlenih
Vsako jutro imajo na podjetju zato aerobiko, velikokrat meditirajo, celo tečejo okoli poslovne stavbe, imajo različne igre, nagrade za najboljše delavce, mnogo zabavnih dodatkov, smeha, tudi »team buildingov«. Hm, zanimivo se sliši, kajne? 
(Trenutno pravi, da imajo na podjetju novo revolucionarno tehniko premagovanja strahu in zavrnitev, ki so jo poimenovali »Koji k****« – je rekel, da tega ne smemo zapisati, zato sem si pomagala z zvezdicami  )

Zgolj kariera in denar te ne osrečita
Množica si želi veliko denarja in uspešno kariero. Rudi Kirar je s tega vidika mnogim vzor. A sam pravi, da sta kariera in denar zgolj eno izmed področij življenja. Če želiš biti srečen, moraš v življenju urediti vsa področja – družino, čustva, prijateljstvo, prosti čas, hobije, zdravje, duhovnost, osebno rast. »Včasih so visoki nivoji teh področij težje dosegljivi kot denar in kariera …« še dodaja.
Rudi Kirar je tudi avtor knjige Nevrologična motivacija, kjer je zbral tudi znanje, kakršnega ni našel v ostalih knjigah, ampak je do spoznanj prišel sam s prakso. »Nekaj so knjige in teorija, nekaj čisto drugega je praksa …«
Nekoč sovražnik vsakršne športne aktivnosti zato danes vsako jutro preteče vsaj 3 km, kavo je zamenjal za čaj, hitro hrano zamenjal za zdravo domačo, redna meditacija je rutina, potovanja pa nujnost.

Potovanja so nujnost
Rudi Kirar pravi, da so potovanja nujnost in ne zgolj užitek. Zakaj?
»Potovanja te prisilijo v širino razmišljanja, v pogled izven lastnih omejitev. V tujih krajih pridejo v ospredje druga ego stanja človeka, ki se v domačem kraju ne morejo izraziti. Poleg tega – v tem kapitalistično nastrojenem svet pozabljamo, da ljudje nismo stroji. Potrebujemo počitek, sicer tako ali drugače pregorimo. Vsakih nekaj mesecev bi si morali vsi vzeti oddih – naj to na znanje vzamejo tako zaposleni kot tudi delodajalci.«

ŽIVITE življenje! Na koncu nam je žal za norosti, ki jih nismo naredili, ker smo se bali odzivov okolice. Neumnost!

Mentor mladim nadobudnežem
Svoje dolgoročno poslanstvo vidi v predajanju nabranega znanja na druge. Zato z veseljem mentorira nekaj mladim, ki si želijo poslovno uspeti. To ga izpopolnjuje in polni.
»Ampak glej, z mano je ‘zajebano’. Če rečem, da naredi to vajo, jo samo enkrat ne narediš in pozabi na mojo pomoč. Uspeti ni tako enostavno, kot mislijo nekateri. Imeti super idejo in ti ‘rata’. Neumnost. Veliko je treba delati, se marsičemu odpovedati, stalno se izobraževati, prenesti veliko stresa … Zato je pa nujna močna volja, želja, zagnanost … Tisti močan ZAKAJ si nekaj želiš in bi naredil prav vse, kar je moralnega in nespornega, da to dosežeš! Evo, take komaj čakam, da jih vzamem pod svoje okrilje in jim pomagam z vsemi svojimi močmi.«

Za bralce portala Dobranovica.si
Kaj bi lahko ponudil bralcem portala Dobranovica.si? 
»Kaj pa potrebujete? Ne kaj bi RADI, ampak kaj POTREBUJETE,« me najprej vpraša  Se še malo zaklepetava in se skupno odločiva naslednje:
– V njihovem podjetju vedno iščejo nove kreativne in podjetne ljudi za različne pozicije (vodje ali agente). Le pridite in jih prepričajte. Svoj življenjepis jim pošljite na e-naslov, ki ga najdete na njihovi spletni strani www.rumene.eu.
Enemu izmed vseh, ki boste Rudiju na mail rudi@rumene.eu napisali, kaj si želite v življenju, katere vrednote in prepričanja vas ženejo, bo podaril knjigo Nevrologična motivacija, o kateri več najdete na povezavi: www.rumene.eu/nevrologicna-motivacija

»Ne želim, da me poznajo kot ‘uspešnega’ podjetnika. Kot prvo, mislim, da uspešen sploh nisem. Poleg tega je vsak človek bistveno več kot samo njegova kariera in cenen pogled na dobrine, ki so vidne vsem … Vsakdo ima v sebi izjemne potenciale. Jaz to vidim v ljudeh. Vidite jih še vi!
ŽIVITE življenje, ne pozabite osebnostno rasti in se stalno izobraževati. Naj vas strah pred mnenjem okolice ne paralizira. In za vraga, nehajte gledati poročila in vsrkavati vse te negativne informacije, ki se vas sploh ne tičejo, samo omejujejo vas!« zaključi Rudi Kirar.

M.P.

Leave a Reply