Rusi bodo na Luno prvič poleteli s človeško posadko

Ruska vesoljska agencija išče 6-8 kozmonavtov za upravljanje nove generacije vesoljskih plovil, s katerimi bodo leta 2031 poleteli na Luno. Američani za takrat že načrtujejo polet na Mars.

“Pri izbiranju kandidatov ne bo diskriminacije na podlagi spola ali barve kože. Prijave bomo sprejemali štiri mesece,” je dejal direktor programa za človeško posadko Sergej Krikaljov.

Rekruti bodo pilotirali novo generacijo transportnega plovila Federacija in nadaljevali lunarni program pa je dodal Namestnik direktorja Roscosmosa Aleksander Ivanov.

Kapsula Federacija je oblikovana, da lahko v njej poletijo štiri osebe. Prva testna izstrelitev s človeško posadko je načrtovana za leto 2023 z novega kozmodroma Vostočnij na vzhodu države.

Potencialni kozmonavti morajo biti mlajši od 35 let, veliki med 1.50m in 1.90m, tehtati pa ne smejo več kot 90 kilogramov. Potrebno je znanje računalništva, vsaj enega tujega jezika, v žepu pa je treba imeti tudi diplomo iz inženirstva ali pilotski izpit in/ali izkušnje s pilotiranjem ali v vesoljski industriji.

Prav tako morajo biti v dobri fizični pripravljenosti, opraviti pa morajo tudi psihološke in zdravstvene teste.

Uroš Kotnik
Foto: stocknewsusa.com

Leave a Reply