S 3D radarjem do novih zgodovinskih odkritij

Nekdanji norveški učitelj zgodovine je trdno prepričan v resničnost mitov in govoric iz druge svetovne vojne, ki pravijo, da so nacisti v okupiranih mestih zgradili številne skrivnostne podzemne predore. S posebnim 3D radarjem bo »odkrival« zgodovino v Oslu.

Øyvind Skarlund, nekdanji učitelj zgodovine, je v času službovanja opravljal vlogo predstojnika oddelka za zgodovino na eni izmed oslovskih gimnazij, ki je v drugi svetovni vojni služila za štab vojaških vodij. V kleti se nahaja tudi bunker, domnevno eden izmed bunkerjev mreže podzemnih predorov, ki naj bi jih tekom vojne nacisti zgradili v Oslu.

Zagretega zgodovinarja je šolska klet oziroma bunker, ki so ga pred 13 leti tudi uradno otvorili kot spominski muzej, fascinirala do te mere, da si je zastavil jasen cilj – poiskati želi domnevno mrežo podzemnih predorov. Po opravljenih raziskavah in najdenih načrtih, ki morda razkrivajo lokacijo skrivnostnih predorov, je prišel do izsledkov, ki nakazujejo, da se bunker prav gotovo nahaja na znani lokaciji, in sicer pod šolsko kletjo oziroma zdaj muzejskim bunkerjem.

3d radar
Bo bivši učitelj zgodovine razkril skrivnosti 2. svetovne vojne v Oslu?

Skarlund je tako s pomočjo podpornikov iz Gimle Rorary kluba zbral dobrih 25.000 evrov, s katerimi bo v naslednjem mesecu uresničil projekt odkrivanja bunkerjev s pomočjo 3D radarja.

»Če bomo odkrili bunker, verjamem, da bomo na ta račun lahko projekt nadaljevali z večjo finančno podporo in tako razkrili celotno podzemno mrežo,« pravi Skarlund ter obenem izraža pomisleke, da vseeno obstaja možnost, da so načrti na katere se zanaša, le načrti, ki jih niso nikoli realizirali.

3d radar 1
3D radar.

3D radar sicer deluje na osnovi radarskih impulzov s katerimi skenira Zemljino podzemlje in razkriva natančne ocene o globini vseh vrst podzemnih objektov. Pripomoček, ki so ga dodobra razvili v zadnjih tridesetih letih je odlično orodje predvsem za geologe, ki z njim raziskujejo žive skale, podtalnico, tla in led. Za odkrivanje arheoloških artefaktov, pa ga v veliki meri uporabljajo tudi arheologi.

Matjaž Kljajić

 

Leave a Reply