S podkožnim čipom lahko pozabite na ključe

Inženirji podjetja Dangerous Things so pripravili prvi podkožni čip za odklepanje ključavnic na vratih, ki se lahko uporablja celo za preverjanje identitete.

Vsakdo se je v preteklosti že znašel v situaciji, ko je pozabil ali izgubil ključe in si s tem dobesedno zaprl vhod v lastno stanovanje oziroma avtomobil. Tovrstne težave naj bi po zaslugi podjetja Dangerous Things šle kmalu v pozabo.

Njihovi inženirji so namreč izdelali prvo podkožno čipovje, namenjeno odpiranju vrat v stanovanjih, avtomobilih ali v izjemnih primerih celo za odkrivanje identitete na različnih računalniških in varnostnih sistemih. Čip xNT namreč meri le 2 x 12 milimetrov in je opremljeno z brezstično tehnologijo Near Field Communication (NFC).

Podjetje sicer potrebna sredstva za dokončen razvoj trenutno še zbira na spletnem portalu IndieGoGo, a ker za ta namen potrebuje le preračunanih 5.800 evrov, naj bi potreben zagonski kapital bil zbran že kmalu. Novost naj bi se na trgovinskih policah predvidoma znašla v drugi polovici naslednjega leta, zanjo pa bo potrebno odšteti preračunanih 72 evrov.

Več podrobnosti o samem projektu najdete na uradni spletni strani proizvajalca.

Uroš Kotnik

Leave a Reply