S prepričanji ustvarjamo življenje!

Prepričanja so misli, ki vplivajo na našo naravnanost, čustva in dejanja. Ko spremenimo stara prepričanja o življenju, se nam spremeni življenje samo.

Verjamem, da nam je z rojstvom vsem dana moč, da sami upravljamo s svojim življenjem. Imamo moč, da postanemo, kar hočemo postati, da si ustvarimo, kar za to potrebujemo in da počnemo, kar nas izpolnjuje. Vendar moč sama po sebi ni dovolj, moramo jo znati uporabljati. Tako kot ne moremo videti, če si pokrijemo oči ali slišati, če si zatiskamo ušesa, tudi živeti ne moremo po svojih željah, če ne obvladamo orodja, ki nam to omogoča.

To orodje so prepričanja, s katerimi ves čas, zavestno ali nehote, ustvarjamo svojo realnost. Enaka prepričanja ustvarjajo enake okoliščine, spremenjena prepričanja ustvarjajo drugačno življenje. Doživljamo, kar verjamemo. To je temeljni zakon življenja. Deluje vedno in brez izjem. Izključiti ga ne moremo, odločamo pa, ali bo delal za nas ali proti nam.

gloss-Happy-Girl-on-the-Beach__48054-905x1024 (2)

Smisel življenja ni v imetju, denarju ali slavi; resnični uspeh se meri v številu doživetih radostnih trenutkov. Brez radostnih trenutkov ne more biti radostnega življenja.
Manj prijetne stvari se nam ne zgodijo zato, ker bi nam sreča obrnila hrbet, ampak ker smo mi sreči obrnili hrbet. Težko nam je razumeti, da ne moremo videti rešitve, dokler gledamo problem. Podobno kot bi veslali proti toku; nihče nam ne more očitati, da ne dajemo vsega od sebe, a kljub temu ne pridemo nikamor, dokler čolna ne obrnemo v pravo smer.

S svojimi prepričanji neposredno vplivamo na to, kako bomo živeli. Sreča in zadovoljstvo nista odvisna od zunanjih okoliščin, ampak od pomena, ki jim ga bomo pripisali. Kadarkoli lahko spremenimo vpliv preteklosti in sami vodimo svoje življenje. Vse kar je potrebno, je razumeti pravila, po katerih življenje igra. So zelo enostavna in prepričana sem, da bi jih lahko razumel vsak.

Mateja Kunc, motivacijska terapevtka in osebna mentorica, www.izaq.si.
Več Matejinih prispevkov v rubriki Ključ do sreče.

Leave a Reply