S tekom zbrali 4.500 evrov

V Tivoliju se je odvil vsakoletni dobrodelni dogodek Tek in hoja za upanje, v organizaciji slovenskega združenja za boj proti raku. Zbrana sredstva v višini 4.500 evrov bodo predali Onkološkemu inštitutu za nakup drobne opreme za anestezijo.

Včerajšnji tradicionalni dogodek Tek in hoja za upanje 2013, je na nedeljsko popoldne v Park Tivoli privabil 550 dobrodelnežev. Osnovni namen dogodka, ki ga prireja slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija je osveščanje o najpogostejšem pojavu raka pri ženskah. Z letošnjim tekom so zbrali 4.500 evrov, ki jih bodo namenili za nakup drobne opreme za anestezijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Letos je združenje Europa Donna sicer praznovalo 15. obletnico delovanja oziroma osveščanja o raku na dojkah in ustreznih ukrepih za ohranjanje zdravja, pri katerih poudarjajo predvsem redno telesno aktivnost, primerno prehrano in vzdrževanje telesne teže. Vsa leta delovanja se pri samostojnem slovenskem združenju borijo za enake možnosti za zgodnje odkrivanje bolezni pri vseh ženskah v Sloveniji ter takojšnje in učinkovito zdravljenje in kasneje rehabilitacijo.

eudonna
Zbrali so sredstva v višini 4.500 evrov. (Foto: europadonna-zdruzenje.si)

»Že 10. zapored smo organizirali Tek in hoja za upanje. Da bi povečali osveščenost o najpogostejšem raku pri ženskah, da bi povezali vse generacije v skrbi za ohranjanje zdravja, da bi v prijetnem druženju zdravih in bolnih bolniki začutili, da niso sami s svojimi skrbmi. Da bi začutili veselje življenja in vsaj za nekaj časa odgnali vsakodnevne skrbi,« je ob uspešno zaključenem dogodku povedala predsednica združenja Europa Donna Slovenija Mojca Senčar.

Poleg številnih plesnih in ustvarjalnih delavnic za otroke in pestrega zabavnega programa z raperjem Trkajem, Nušo Derendo, Tanjo Žagar in nekaterimi plesnimi skupinami na čelu, so javnosti predstavili tudi inovativno aplikacijo za mobilne telefone, ki s preprostimi navodili pomaga pri pravilnem postopku samopregledovanja dojk in jih na to redno opozarja.

Aplikacija je dostopna na spletni strani www.roza-oktober.si.

MatjažKljajić

Leave a Reply