Samsungovi tovornjaki za varnost v prometu

Pri podjetju, ki ga sicer najbolje poznamo po pametnih telefonih, so se odločili poskrbeti za varnejše ceste. Razkrili so tovornjak, skozi katerega lahko ostali udeleženci vidijo promet pred njim.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Prehitevanje tovornjaka, še posebej, če vozimo tesno za njim, je svojevrstna igra na srečo, saj ne vidimo, ali nam kdo vozi nasproti, dokler ne zapeljemo na nasprotni pas. Samsungovi tovornjaki so v ta namen opremljeni s kamero in ekranom, v katerem lahko vozniki, ki vozijo za tovornjakom, vidijo nasproti vozeče avtomobile.

Zamisel je prvotno ruska, poroča The Verge. Da bi na tovornjake namestili kamero in ekran, ki bi omogočila varnejše prehitevanje, so se prvi domislili pri oblikovalski hiši Art Lebedev. Pri Samsungu so idejo realizirali tako, da so na sprednji del tovornjaka namestili brezžično kamero, zadaj pa »video zid«, ki ga sestavljajo štirje tovornjaki.

Pri podjetju se trenutno trudijo dobiti potrdila, ki bodo omogočila, da njihovi varni tovornjaki postanejo udeleženci v prometu. Čeprav bi bila namestitev opreme na tovornjake velik finančni zalogaj, bi tehnologija pomenila velike spremembe v prometni varnosti.

Martina Drobne

Leave a Reply