Sandra Martinuč, ustvarjalka iz Izole

Vitrine ustvarjalnosti v Mestni knjižnici Izola so v mesecu juniju in juliju namenjene predstavitvi izdelkov Sandre Martinuč. Z avtorico smo se pogovarjali o njenem delu.

Sandra, kdaj ste začeli ustvarjati?
Že v otroštvu sem rada ustvarjala. Ko sem se zaposlila, sem začela oblikovati zahtevnejše izdelke.

Lani ste že imeli razstavo v naši knjižnici in od takrat ste zelo napredovali. Ste od takrat razstavljali še kje?
Sodelovala sem v različnih ustvarjalnih projektih in razstavljala svoje izdelke na določeno temo. Na moji FB strani si lahko ogledate fotografije izdelkov za različne svečane priložnosti: rojstne dneve, krst, poroke.

sandra4

Kako dobite ideje za vaše izdelke?
Udeležujem se raznih delavnic, recimo v trgovini Rayher v Kopru in drugod.

Iz kakšnih materialov so vaši izdelki in kje nabavite materiale?
Voščilnice izdelujem iz papirja, nakit iz žice in drugih materialov. Uporabim tudi različne vrste odpadne embalaže, kot so okrogle škatlice za sirčke, škatle za čips in podobno. Material kupim v trgovini Rayher ali preko spleta.

Vaši izdelki so okrasni, a tudi uporabni.
Tako je. Odvisno od tega, za kakšno priložnost so namenjeni.

Izdelujete voščilnice, nakit, šatulje, okrasne sponke, podstavke za kozarce… Je vaše izdelke možno kupiti ali jih podarite prijateljicam?
Res so moji izdelki raznoliki. Lahko se jih kupi, veliko jih tudi podarim prijateljicam. Marsikaj izdelam tudi po naročilu.

Če veste, kdo bo vaše izdelke nosil, recimo nakit, ali jih izdelate po želji naročnika, ali vam pustijo svobodo, da naredite izdelek po svoji zamisli? Ali si morda takrat zamislite, kaj bi tej osebi pristajalo, izdelek prilagodite njenemu obrazu, stilu, morda njenemu značaju?
Kadar osebo dobro poznam, ji svetujem, kaj se mi zdi, da bi bilo najboljše, vendar končno odločitev prepustim naročniku. Največkrat pa naročniki odločitev prepustijo meni.

sandra1

Sandra, imate dva majhna otroka. Torej skrbite za družino, vzgojo, dom, gospodinjstvo… Kdaj sploh najdete čas za ustvarjanje?
Res je, dva majhna otroka imam in veliko domačega dela. Zvečer, ko otroka zaspita in so vsa gospodinjska opravila končana, si vzamem čas za svojo dušo. Ob ustvarjanju se sprostim po napornem dnevu.

Imate svoj kotiček, kjer lahko delate?
Ne še, zaenkrat ustvarjam kar na jedilni mizi.

Kako se je družina prilagodila oziroma navadila na vaš hobi in ali so družinski člani ponosni na vašo ustvarjalno žilico, vas pri delu podpirajo, vam pomagajo in stojijo ob strani?
V veliko podporo mi je moj mož. Vedno mi stoji ob strani. Prav on mi je pred tremi leti kupil strojček za rezanje s šablonami, šablone in druge pripomočke za delo. Pomaga mi tudi mama, ki varuje moje otroke, da se sploh lahko udeležim kake delavnice, se izobražujem in dobivam dodatna znanja.

Omenili ste, da bi lahko naslednjo razstavo postavili konec leta, v zimskem času. Torej že imate nekaj idej in načrtov za naprej?
Seveda. Poleg drugega načrtujem tudi izdelke za novo leto, veliko noč, valentinovo, 8. marec in druge praznike.

Kaj vam pomeni ustvarjanje? Je to za dušo, kot rečemo, sprostitev, vrsta izražanja… ali kaj drugega?
Predvsem sprostitev in duševna hrana. Velikokrat pa s svojimi izdelki koga obdarim, na primer za rojstni dan, ali se zahvalim komu, ki mi je pomagal priti do rešitve, ko sem jo potrebovala.

Lepo je, če človek s svojim ustvarjalnim delom tudi kaj zasluži. Danes je običajno, da različni ustvarjalci postavijo tudi svojo spletno stran. Tako vsem, ki radi brskajo po spletu, omogočijo ogled svojih izdelkov. Uveljavila se je tudi prodaja preko spleta, kar je ugodno tudi za tiste, ki še nimajo svojega ateljeja ali trgovinice. Ste morda tudi vi razmišljali o tem?
Res je lepo, če lahko svoje izdelke tudi kje prodaš ali razstaviš. Ko enkrat prideš na trg, moraš imeti na zalogi večje količine izdelkov, za to pa trenutno nimam dovolj časa. Odprla sem dopolnilno dejavnost, tako da bi lahko prodajala na stojnicah.

Sandra, hvala za pogovor in veliko radosti ob ustvarjanju ter uspehov na vseh področjih!
Hvala tudi vam. Priporočam se še v naprej za kakšno razstavo v knjižnici.

Vprašanja je postavljala Špela Pahor

Leave a Reply