Saudski princ bo podaril 32 milijard dolarjev

Alwaleed bin Talal, princ Saudske Arabije, je sporočil, da bo vse svoje premoženje, okoli 32 milijard dolarjev podaril v humanitarne namene.

Princ Alwaleed se trenutno nahaja na 34. mestu Forbesove liste najbogatejših ljudi na svetu, ves denar pa ima namen preusmeriti na u organizacijo Alwaleed Philanthropies, v katero je doslej že doniral 3,4 milijarde ameriških dolarjev.

Sam pravi, da se najbolj zgleduje po organizaciji ameriškega biljarderja Billa Gatesa (Gates Foundation), ki jo je z ženo Melindo ustanovil leta 1997. Podarjeni denar se bo tako porabil predvsem za “spodbujanje kulturnega razumevanje”, “opolnomočenje žensk” in “zagotavljanju bistvene pomoči v primerih večjih nesreč”. Bill Gates je odločitev kakopak pozdravil in jo opisal kot “navdih za vse, ki po celem svetu delujejo človekoljubno”.

“Filantropija je osebna odgovornost, kateri sem se predal pred tremi desetletji kot temeljni del mojega islamske vere,” je dejal Alwaleed bin Talal. Dodal je, da upa, da bo darilo koristno za vse in da bo vsaj nekoliko pomagalo spremeniti svet na bolje.

Donacija denarja naj bi trajala več let, vseskozi pa jo bo z budnim očesom spremljal odbor, kateremu predseduje kar sam.

Prince Al-Waleed Bin Talal

Uroš Kotnik
Foto: theguardian.com

Leave a Reply