Še enkrat več očistili slovenske gore

V okviru zaključnega dejanja pete sezone vseslovenske akcije Očistimo gore so se planinci na Pokljuki podali na še zadnje letošnje skupno čiščenje in v enem dopoldnevu v dolino odnesli kar 200 kilogramov smeti.

Na sklepnem dogodku se je zbralo okoli 500 pohodnikov, med katerim iso bili tudi člani slovenske biatlonske reprezentance z Jakovom Fakom in Tejo Gregorin na čelu, odbojkarji ACH Volley in prostovoljci Planinske zveze Slovenije.

Tokrat so nabrali za okrog 200 kilogramov odpadkov, ki so jih kasneje v dolini razvrstili v za to določene zabojnike. Pri tem velja opozoriti na podatek, da je bilo v zadnjih petih letih z bio razgradljivi vrečkami za smeti opremljenih kar 62 gorskih postojank in zgornjih postaj žičnic v Julijskih Alpah, Kamniško-Savinjskih Alpah, Karavankah in sredogorju.

“Zavarovalnica Triglav s to akcijo že pet let dokazuje svoj odgovoren odnos do družbenega in naravnega okolja. Tudi v prihodnje moramo nadaljevati v tem tempu in z dobrim zgledom vzgajati nove odgovorne generacije planincev. Veseli nas, da so se ljubitelji planin in oskrbniki koč, ki so nas razveselili s sladkimi dobrotami, odzvali v tako velikem številu in da je vrečka za pobiranje smeti že skoraj obvezna oprema pohodnikov in zaščitni znak planinskih koč,” je ob še eni uspešno izvedeni akciji povedal Luka Pušnik iz Zavarovalnice Triglav.

Poleg primarnega ekološkega sporočila pa želi Zavarovalnica Triglav s tovrstnimi dejanji širiti zavest o varnejšem in odgovornejšem obiskovanju gora. V ta namen so v sodelovanju s prostovoljci Planinske zveze Slovenije (PZS) razvili novo aplikacijo, imenovano Vrhovi in poti, ki je namenjena ljubiteljem gora za načrtovanje planinskih vzponov. Prav tako pa so letošnji sezoni v akcijo dodali tudi (naj)mlajše generacije, ki so z gorskimi vodniki spoznavali zakone narave, odgovorno hojo v hribe in osnove prve pomoči.

slogore

Uroš Kotnik
Foto: rtvslo.si

Leave a Reply