Šest pravil za okolju prijazno pranje perila

Pri pranju perila porabimo zelo veliko elektrike, prav tako pralni praški in mehčalci, ki jih uporabljamo, niso najbolj prijazni okolju. Zato sledite priporočilom spodaj in vedite, da zaradi njih čistoča vaših oblačil ne bo prav nič trpela. Poskusite!
Prvo pravilo: če je le mogoče, vključite pralni stroj v času nižje tarife elektrike, to je v nočnih urah in ob sobotah, nedeljah in praznikih.
Drugo pravilo, ki se ga morate držati je, da oblačila operete takrat, ko so zares umazana ali ko zares smrdijo. Ne umivajte pa majic ali hlač, ki ste jih nosili le uro ali dve.
Tretje pravilo pravi, da se izogibajte predpranju, saj boste tako privarčevali pri vodi in elektriki. Zelo umazano perilo sicer predpranje pogosto potrebuje, vendar to lahko rešite tudi tako, da umazana oblačila operete na roke ali pa si pomagate z doma narejenimi sredstvi.
Bela oblačila lahko tako pobelite z naravnim belilom iz čebule, mila, kisa in pepela. Vse sestavine zmešajte skupaj (čebulo pred tem nasekljate, milo pa naribate), jih prevrete na štedilniku, mešanico zlijte v kad, vanjo vrzite oblačila in jih tam pustite čez noč. Za še bolj bela oblačila pa pred pranjem v boben dajte jajčne lupine, ki naj bodo dobro zaprte v platneni vrečki, in jih operite skupaj z oblačili.

Jan26_pralni stroj notrČetrto pravilo svetuje pranje perila v hladni vodi. Seveda za ta način pranja niso primerna vsa oblačila, še posebej pa ne občutljiva, na primer brisače ali športna oblačila, ampak predvsem rjuhe in oblačila, ki niso vidno umazana.
Peto pravilo priporoča pranje perila z ekološkimi pralnimi praški in mehčalci, ki jih lahko kupite tudi v trgovini. Ne vsebujejo toliko sestavin, pridobljenih iz nafte, zato so manj škodljivi za okolje. Je pa res, da so dražji, zato lahko ekološka čistila naredite tudi sami. Če vas zanima kako, sledite povezavi
Šesto pravilo narekuje sušenje oblačila na soncu in vetru. Vendar pa je to pogosto, še posebej v zimskih dneh, nemogoče. Pozimi torej porabimo še več energije, zato bodite ob naslednjem nakupu pralnega stroja še posebej pozorni na to, da boste kupili takšnega, ki je ekološki.

Lučka Bajs

Leave a Reply