Sistem štirih leč omogoča skoraj popolno nevidnost

Tehnologija, ki posameznikom in predmetom omogoča nevidnost, v svetu znanosti vzbuja veliko zanimanja, a materiali, potrebni za izdelavo takšnih naprav, so dragi. John Howell, profesor fizike na Univerzi v Rochestru, in Joseph Choi, študent na Rochesterskem inštitutu za optiko, sta ubrala preprostejšo in cenejšo, a zato nič manj učinkovito pot, in se dela lotila le z navadnimi lečami.

Foto:  J. Adam Fenster / Univerza v Rochestru
Foto: J. Adam Fenster / Univerza v Rochestru

Howell in Choi sta preizkušala sistem štirih leč, za katerega sta uporabila različne tipe leč z različnimi močmi in razdaljo med njimi. Medtem ko ostale naprave predmet naredijo neviden le iz določenega gledišča in lahko močno spremenijo svoje ozadje, je njuna zasnovana tako, da je predmet za njo neopazen iz kar 15 različnih kotov, poleg tega pa ozadje ostaja skoraj enako, razen manjših napak.

Pri razmišljanju o uporabnosti Howellove in Choieve naprave seveda najprej pride na misel kamuflaža, vendar bi njene prednosti lahko izkoriščali tudi na drugih področjih, recimo v kirurgiji. Kot je v sporočilu za javnost (LINK) dejal Howell, bi z njo lahko kirurgi bolje videli področje, ki ga operirajo, saj bi videli skozi svoje dlani. Na podoben način bi lahko tovornjakarji, ki so vsako leto vpleteni v veliko število prometnih nesreč, na svojih vozilih odpravili slepe točke.

Martina Drobne

 

Leave a Reply