Škodljive snovi v kozmetiki

Ste vedeli, da več kot polovica kozmetike, ki konča na vaši koži, preide v krvni obtok že po 6 minutah? Zato je še posebej pomembno nameniti pozornost sestavinam, ki se nahajajo v kozmetičnih preparatih. Spodaj so naštete najbolj problematične snovi, pod kakim imenom na embalaži jih najdete in posledice, ki jih lahko povzročijo.

Naftni derivati

Mnogi so kancerogeni. Me te se uvršča petrolatum ter naftni derivati, kot so vazelin, petrolej, parafin in mineralno olje. Uporabljajo se v raznih kremah, voskih za depilacijo, dekorativni kozmetiki, zaščitnih kremah, predvsem tistih z zaščitnim faktorjem in kremah za nego otrok.

Parabeni

Parabeni so velika skupina konzervansov. Čeprav veljajo za varne, jih vseeno nekatere raziskave povezujejo z nastankom raka na dojki. Dokazano je, da butylparaben deluje estrogeno, to se pravi kot hormon. Na deklaracij so omenjeni kot methylparaben, propylparaben,… Nahajajo se v šamponih, regeneratorjih, losijonih in deodorantih.

certificates_main3
V kolikor želite uporabljati naravno kozmetiko, bodite pozorni, da je označena s temi certifikati.

Formaldehid

Znan je kot ena najbolj nevarnih kemikalij. Je kancerogen, najdemo pa ga predvsem v lakih za nohte ter drugih sintetičnih proizvodih za nego las, kože in telesa, kot antibakterijsko sestavino in konzervans. Formaldehid se na deklaracijah pod imeni formalin, lysoform in formalith. Naravna alternativa, ki deluje kot konzervans, so certificirana ekološka eterična olja.

Sodium lauryl sulfate

Ta sestavina draži kožo in oči ter povzroča pojav suhe kože. Njegove slabe lastnosti lahko sprožijo spremembe DNK. Najdemo ga v šamponih, penastih kopelih, losijonih, kremah in zobnih pastah. Namen dodajanja te sestavine je predvsem penjenje. Na deklaraciji se pojavlja pod istim imenom.

Phenoxyethanol

Aromatiziran eterični alkohol se uporablja predvsem zaradi vonja in kot konzervans. Čeprav velja kot varna sestavina kozmetike, so nekatere raziskave pokazale, da zmanjšuje plodnost in zvišuje tveganje za prezgodnji porod. Označen je pod istim imenom.

Barbara Oswald
Foto: fashionista514.com, reneeloux.com

Leave a Reply